Maku

Kalkkuna leipä-hedelmätäytteellä

3 h 45 min
4
0

Kalkkuna leipä-hedelmätäytteellä

MU
0
4
Teksti Midi Vuorela
Kuvat Juhani Salonen
Tulosta
Mainos

Ainekset (15 annosta)

  • 4000 gkalkkunaa
  • 1 rklsuolaa
  • 1 tlvalkopippuria

Täyte

  • 2 kpltummaa täysjyväleipäviipaletta
  • 1 dlmanteleita
  • 1 kplomenaa
  • 1/3 kplpurjoa
  • 75 gpersiljaa
  • 1/2 dlrusinoita
  • 1 tlviherpippuria (kokonaisia)
  • 1 tlrakuunaa
  • 1/2 tlsuolaa

Vuokaan

  • 2 dlkanalientä
  • 2 dlkuivaa valkoviiniä

Voiteluun

  • 50 gvoita (sulatettuna)
  • 3 rklhunajaa

Kastike

  • 2 dlkanalientä
  • 2 dlkuivaa valkoviiniä
  • 1 rklkanafondia
  • 1 rklvehnäjauhoja
  • 2 rklvoita
  • 1/2 dlkuohukermaa
  • 2 dlkivettömiä viinirypäleitä
  • 1/4 tlvalkopippuria

Koristeluun

  • 1/3 kplpurjoa
  • 5 kpltomaattia

Tee näin

3 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN3 h

Anna jäisen kalkkunan sulaa 2–3 vuorokautta jääkaapissa ja ota se huoneenlämpöön noin 3 tuntia ennen paistoa. Tyhjennä ontelo ja puhdista se talouspaperilla pyyhkien. Pyyhkäise myös onteloon pakatut maksa, sydän ja kurkkutorvi. Hiero suolan ja pippurin seos onteloon ja kalkkunan pintaan. Nosta kalkkuna laakeaan uunivuokaan.

Tee seuraavaksi täyte. Kuutioi leipäviipaleet ja paahda ne sekä mantelit kuivassa paistinpannussa keskilämmöllä, koko ajan pannun sisältöä käännellen. Kuori ja kuutioi omena sekä pesty, halkaistu purjo ja silppua persilja. Sekoita täyteen ainekset, mausta ja täytä ontelo.

Sido koivet tarvittaessa ja pistä siivet puisilla grillitikuilla kylkiin kiinni. Työnnä paistomittari kalkkunan paksuun rintalihaan, ei luuhun asti. Kaada kanaliemi ja valkoviini vuokaan. Pane kaularanka, maksa ja sydän kalkkunan viereen vuokaan.

Kypsennä kalkkunaa 150–175 asteessa noin 3 tuntia, kunnes paistomittari näyttää 78–80 astetta. Ota kalkkunan maksa pois uunivuoasta noin 30 minuutin kuluttua paiston aloittamisesta ja kääri se alumiinifolioon.

Voitele leipä-hedelmätäytettyä kalkkunaa paiston aikana voi-hunajaseoksella ja valele vuoassa olevalla liemellä. Lisää lientä tarvittaessa. Ota kalkkuna uunista ja anna sen levätä alumiinifolion suojassa noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Mittaa siivilöity paistoliemi tai kanaliemi, valkoviini, fondi ja vehnäjauhot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kastikkeen hautua 5–10 minuuttia.

Vatkaa voi ja vaahdotettu kerma joukkoon. Sekoita pestyt viinirypäleet kastikkeeseen ja tarkista maku.

Leikkaa pestyt purjonlehdet tulitikun ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Kääri suikaleista pesiä ja pane ne kuppeihin ja valuta kylmää vettä päälle. Anna muotoutua kalkkunan paiston ajan. Halkaise tomaatit  tai tamarillot ja paahda ne kuumassa paistinpannussa.

Nosta leipä-hedelmätäytetty kalkkuna tarjoiluvadille, poista naru ja tikut. Aseta purjopesät viereen ja pane paahdetut tomaatit pesään. Kuutio maksa ja ripottele kuutiot tomaattipuolikkaiden päälle.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä