Pese kaalit ja irrota kukinnot varsista. Paloittele varret reiluiksi lohkoiksi.
Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Lisää suola ja kaalit. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla 5–10 minuuttia, kunnes kaalit ovat napakan kypsiä (veden ei tarvitse peittää kaaleja kokonaan, osa kypsyy kuumassa höyryssä).
Valuta keitinliemi talteen. Kumoa kaalit voideltuun uunivuokaan.
Valmista gratiinikastike. Sekoita öljy ja jauhot pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna sekoittaen. Kaada joukkoon maito ja kaalien keitinliemi vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä sekoitellen noin 5 minuuttia. Liuota samalla joukkoon sulatejuusto paloina ja mausta gratiinikastike.
Kaada gratiinikastike kaalien päälle ja gratinoi 200-asteisessa uunissa hieman keskitasoa ylempänä noin 15 minuuttia. Tarjoa kahden kaalin gratiinia keitettyjen perunoiden kanssa.