Maku

Kaapintyhjennyssämpylät

1 h 20 min
4.8
1

Kaapintyhjennyssämpylät

MU
LA
1
4.8
Teksti Helena Saine-Laitinen, Marita Joutjärvi, Sonja Blåberg, Saara Törmä
Kuvat Kirsi Salovaara
Tulosta
Mainos

Ainekset (15 kpl)

Jauhoseos

  • 4 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1 dlkaurahiutaleita
  • 20 gruismallasta
  • 1/4 dlseesaminsiemeniä
  • 1 rklfariinisokeria
  • 1/2 kplkuivahiivapussia
  • 1 tlsuolaa

Kosteat lisäkkeet

  • 50 gjuustoa (raastettuna)
  • 2 1/2 dlvettä
  • 1 rklrypsiöljyä

Pinnalle

  • 1/2 dlseesaminsiemeniä
  • 50 gjuustoa (raastettuna)

Tee näin

1 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN1 h

Sekoita kaikki jauhoseoksen aineet kulhossa, muovipussissa tai rasiassa. Mallasta tarvitset 1/4 dl. Seos säilyy hyvin, joten voit tehdä sen huoletta etukäteen, ottaa mukaan mökille tai antaa vaikka lahjaksi.

Kun ryhdyt leipomaan, lisää jauhoseoksen joukkoon juustoraaste sekä vesi, joka saa tuntua käteen hiukan lämpimältä. Lisää myös öljy, ja alusta taikina nopeasti tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.

Vuoraa pelti leivinpaperilla. Kostuta kätesi vedellä ja nappaa taikinasta suunnilleen kananmunan kokoisia pallosia. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Ripota kaapintyhjennyssämpylöiden pintaan juustoraastetta ja seesaminsiemeniä, peitä sämpylät liinalla ja anna kohota, kunnes uuni on kuuma. Paista kaapintyhjennyssämpylöitä 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniisti ruskettuneita.

Vinkki!

Tee itse omat raakapakastesämpylät. Siirrä raa’at, kohottamattomat sämpylät vaikkapa leikkuulaudan päällä pakastimeen. Irrota jäätyneet leivonnaiset alustasta ja pussita. Kun mielesi tekee tuoretta leipää, nosta sämpylät pakastimesta pellille ja sulata 50-asteisessa uunissa 15 minuuttia, käännä sitten lämpö 225 asteeseen ja anna paistua kypsiksi.
MITÄ PIDIT?
4.8
Katso myös nämä