Kotivinkki

Kaalikääryleet vaihe vaiheelta

2 h
2.9
0

Kaalikääryleet vaihe vaiheelta

Kaalikääryleet valmistuvat mukavasti käsityönä. Valitse kaalikääryleiden täytteeksi ohrasuurimoiden tai puuroriisin kylkeen joko jauhelihaa, juuresraastetta tai sieniä.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Tulosta
Mainos

Ainekset (12–15 kpl)

  • 1iso valko- tai savoijinkaali (n. 1 ½ kg)
  • vettä
  • 1 tlsuolaa per 1 l vettä

Kaalikääryleiden täyte

  • 1 dlrikottuja ohrasuurimoita tai puuroriisiä
  • 500 gjauhelihaa TAI juuresraastetta TAI sieniä (katso juures- ja sienitäyte tämän jutun lopusta)
  • 2–3 dlkaalin kypsää sisustaa hienonnettuna
  • 1–2sipulia
  • 1 rklrypsiöljyä
  • 1 tlsuolaa
  • ½ tlmustapippuria
  • 1–2 tlvalitsemaasi kuivattua yrttiä tai 1–2 rkl tuoretta yrttiä
  • (1kananmuna)

Kaalikääryleiden päälle

  • 2 rklsiirappia
  • voinokareita
  • kaalin keitinlientä

Tee näin

2 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN1 h

1. Koverra kaalin kanta pois. Poista uloimmat lehdet.

2. Laita kaali kattilaan ja lisää vettä niin, että kaali juuri ja juuri peittyy. Lisää suola. Irrota uloimpia lehtiä sitä mukaa kun ne kypsyvät. Nosta jäähtymään ja kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. Säästä kaalin keitinvesi.

3. Valmista kaalikääryleiden täyte. Keitä ohra tai riisi paketin ohjeen mukaan kypsäksi. Kypsennä valitsemaasi täytettä öljyssä yhdessä kuoritun ja hienonnetun sipulin kanssa. Nosta kulhoon jäähtymään. Lisää kulhoon loppu kaalin sydän hienonnettuna, keitetty ohra tai riisi sekä mausteet. Tarkista maku. Täyte saa olla reilusti maustettua. Lisää vielä halutessasi kananmuna hieman sitomaan täytettä.

4. Ohenna kaalinlehtien lehtiruotia. Aseta lehtiä työpöydälle kanta itseesi päin. Nosta lehtien päälle 2–3 ruokalusikallista täytettä.

5. Nosta kaalinlehden reunat täytteen päälle ja rullaa tiiviiksi rullaksi. Nosta kaalikääryleet voideltuun uunivuokaan.

6. Valuta päälle siirappia ja muutama voinokare.

7. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti. Valele kaalikääryleet 1–2 kertaa kypsennyksen aikana kaalin keitinvedellä. Halutessasi käännä kaalikääryleet keskivaiheilla kypsennystä.

Sienikaalikääryleet

Valmista kuten perusohje, kuvasarjan mukaan. Käytä täytteeseen 500 g metsäsieniä hienonnettuna ja valitse yrtiksi 2 tl kirveliä. Kuullota sieniä sipulin kanssa öljyssä paistinpannulla, kunnes suurin osa sienistä irtoavasta nesteestä on haihtunut. Sekoita täytteeseen 1 prk (120 g) smetanaa.

Kasviskaalikääryleet

Valmista kuten perusohje, kuvasarjan mukaan. Käytä täytteeseen 500 g kuorittuja ja raastettuja juureksia (esim. 2 porkkanaa, 1 palsternakka ja pala lanttua) ja käytä yrttinä timjamia. Kuullota juuresraastetta sipulin kanssa öljyssä paistinpannulla, kunnes suurin osa raasteesta irtoavasta nesteestä on haihtunut. Lisää ½–1 dl emmentaljuustoraastetta.Punajuuri, kesäkurpitsa, selleri ja sienet. Sadonkorjuuajan ruoissa maistuvat kauden parhaat kasvikset. 

Lammaskaalikääryleet - vaihtelua peruskaalikääryleisiin!

Valmista kuten perusohje, kuvasarjan mukaan. Käytä täytteeseen 500 g lampaanjauhelihaa ja lisäksi 2 hienonnettua valkosipulinkynttä sekä 1 tl timjamia tai rosmariinia. Ruskista jauheliha sipulien ja yrttien kanssa öljyssä paistinpannulla. 

Katso myös:

MITÄ PIDIT?
2.9
Katso myös nämä