Kotivinkki

Juusto-juurespiirakka

1 h 30 min
{
Aktiivinen45 min
Passiivinen45 min
Pyöräytä pellillinen kasvispiirakkaa. Mehevä juusto-juurespiirakka maistuu ihanalta sekä lämpimänä että kylmänä. Käytä piirakkaan suosikkijuureksiasi.
KA
2
0
Kuvat Joonas Vuorinen


Ainekset (15 palaa)

Pähkinä-murutaikina

  • 2 dlcashewpähkinöitä
  • 300 gjääkaappikylmää voita tai margariinia
  • 2 dlkaurahiutaleita
  • 4 ½–5 dltäysjyvävehnäjauhoja
  • 2kananmunaa

Juurespiirakan täyte

  • 1 ½ lkasvisraastetta ((esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa tai lanttua))
  • 350 gpunaleima-emmentaljuustoa
  • 2sipulia
  • 2 rklrypsiöljyä
  • 2 tlsuolaa
  • 1 tlmustapippuria
  • 2 rklhunajaa
  • 2suolakurkkua (valkosipuli)
  • 2 prksmetanaa (120 g)
  • 2 dlruokakermaa
  • 3kananmunaa
  • 1 dlseesaminsiemeniä
Tulosta

Juusto-juurespiirakka valmistuu näin:

  1. Kaada pähkinät monitoimikoneen kulhoon, jossa on valmiina leikkuuterä. Aja ne hienoksi.
  2. Paloittele jääkaappikylmä voi muutamaan osaan ja lisää se kulhoon. Mittaa päälle kaurahiutaleet ja jauhot. Aja ne tasaiseksi seokseksi.
  3. Lisää kanamunat ja aja vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Kaavi taikina kulhosta, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vetäytymään.
  4. Kuori ja raasta juurekset monitoimikoneella tai raastimella. Kaada raaste toiseen astiaan ja raasta vielä juusto.
  5. Kuori ja hienonna sipulit veitsellä. Kuumenna öljy paistinpannulla. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää joukkoon kasvisraaste. Paista kasviksia sekoitellen, kunnes raaste hieman pehmenee.
  6. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hunajalla. Hienonna suolakurkut ja lisää ne seokseen. Anna seoksen jäähtyä taikinan kaulimisen ajan.
  7. Laita työpöydälle hieman kostea pöytäpyyhe ja sen päälle leivinpaperiarkki. Kauli taikina leivinpaperin päällä paperin kokoiseksi. Jauhota taikinalevy, jotta se ei tartu kiinni kaulimeen. Leikkaa ylimääräiset reunat pois ja vedä taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille.
  8. Yhdistä hieman jäähtynyt kasvisseos, smetana, kerma, kananmunat ja juustoraaste tasaiseksi. Levitä seos taikinalevyn päälle. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  9. Paista juusto-juurespiirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Peitä juurespiirakka leivinpaperilla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.
MITÄ PIDIT?
2