3,3(6)
Juuresta valmistettu ruisleipä
8.11.2010
 |
Kotivinkki
Reseptin ainekset
4 kpl
2½ dlpiimää
2½ dlruisjauhoja
TAIKINAJUURI:
1½ lvettä
2½ dlhapatinta (ks. ohje)
1 lruisjauhoja
LEIPÄTAIKINA:
taikinajuuri (ks. ohje)
25 ghiivaa
1½ rklsuolaa
1½–2 lruisjauhoja

1. Valmista hapatin. Sekoita piimään ruisjauhot. Anna seoksen olla huoneenlämmössä 2–3 vuorokautta. Sekoita välillä. Hapatin on valmis, kun se kuplii ja tuoksuu raikkaan happamalta.

2. Valmista taikinajuuri. Lämmitä vesi haaleaksi ja sekoita siihen hapatin. Lisää hetken kuluttua ruisjauhot ja sekoita, kunnes seos on puuromaista. Peitä juuri liinalla ja jätä se tekeytymään huoneenlämpöön yön ajaksi. Sekoita taikinaa tänä aikana pari kolme kertaa. Taikinajuuri on valmista, kun se kuplii ja tuoksuu raikkaan happamalta.

3. Valmista leipätaikina. Lisää taikinajuureen murennettu hiiva ja suola. Alusta juuren joukkoon ruisjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja anna sen kohota lämpimässä kaksi tuntia. Ota tässä vaiheessa noin 200 grammaa kohonnutta taikinaa talteen pakastimeen juureksi seuraavaa kertaa varten.

4. Jaa taikina neljään palaan ja muotoile niistä limppuja. Nosta limput leivinpaperille uunipellille ja anna kohota liinalla peitettynä puoli tuntia.

5. Pistele kohonneet leivät haarukalla. Kuumenna uuni 250 asteeseen, pane leivät uunin alatasolle, sulje luukku ja alenna lämpötila heti 200 asteeseen. Paista noin 35 minuuttia tai kunnes leivät ovat kypsiä. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat ontosti, kun koputat niitä rystysillä. Nosta leivät jäähtymään ritilälle liinan alle.  

Voit valmistaa hapanleivän juuren itse. Ilman kunnon juurta leivästä ei tule tarpeeksi hapanta. Annoksesta tulee 4 leipää

Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo