Juureen leivottu viikunaleipä

96 h 30 min
4
0

Juureen leivottu viikunaleipä

KA
LA
MA
0
4
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

Taikinajuuri

    1. päivä

    • 1 dlvettä
    • 2 dlvehnäjauhoja

    2. päivä

    • 1 dlvettä
    • 1 1/2 dlvehnäjauhoja

    3. päivä

    • 1 dlvettä
    • 1 1/2 dlvehnäjauhoja

    Leiväksi leipominen

    • 3 dlvettä
    • 3 dlruisjauhoja

    Seuraavana päivänä

    • 4 dlvettä
    • 10 ghiivaa
    • 4 dlruissihtijauhoja
    • 8 1/2 dlvehnäjauhoja (erikois)
    • 2 tlsuolaa
    • 200 gkuivattuja viikunoita

    Tee näin

    96 h 30 min
    {
    AKTIIVINEN30 min
    PASSIIVINEN96 h

    1. päivä

    Sekoita purkissa vesi ja vehnäjauhot. Anna seistä peitettynä huoneenlämmössä 1 vrk.

    2. päivä

    Lisää vesi ja jauhot juureen. Sekoita, peitä ja anna seistä huoneenlämmössä 1 vrk.

    3. päivä

    Lisää juureen vesi ja vehnäjauhot. Sekoita ja anna seistä huoneenlämmössä 1 vrk.

    Leiväksi leipominen

    Yhdistä tilavassa kulhossa 1 dl taikinajuurta, vesi ja jauhot. Peitä ja anna seistä yön yli huoneenlämmössä.

    Seuraavana päivänä

    Lisää edellispäivän taikinajuureen veteen liuotettu hiiva. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja suola. Vaivaa 10 minuuttia (tai yleiskoneella matalalla nopeudella 5 minuuttia).

    Poista viikunoista kova kanta ja silppua hedelmät pienemmiksi. Sekoita ne taikinaan. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi.

    Kumoa taikina reilusti jauhotetulle leivonta-alustalle ja jaa taikina kahtia. Muotoile pyöreiksi leiviksi.

    Ripottele päälle jauhoja. Kohota noin tunnin ajan.

    Kuumenna uuni 250 asteeseen ja jätä pelti sisälle kuumenemaan.

    Tee kohonneisiin viikunaleipiin viillot ja siirrä ne kuumalle pellille. Paista 15 minuuttia.

    Laske uunilämpö 200 asteeseen. Paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes juureen leivotut viikunaleivät ovat kypsiä. Tuuleta avaamalla luukkua muutaman kerran paistamisen aikana. Anna leipien jäähtyä ritilällä.

    • Siirrä ylimääräinen taikinajuuri jääkaappiin. Ruoki sitä kerran viikossa. Jätä purkkiin kerrallaan noin 50 g juurta ja lisää 1 dl vettä ja 1 1/2 dl vehnäjauhoja. Juurella leipominen antaa hyvän maun, mutta raskaan taikinan kohottamisen avuksi on hyvä lisätä nokare hiivaa.
    MITÄ PIDIT?
    4
    Katso myös nämä