Joulupitko (Stollen)

1 h 45 min
4
0

Joulupitko (Stollen)

Teksti Saara Törmä
Kuvat Juha Juntto
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 3 dlrusinoita
  • 100 gappelsiininkuoripaloja
  • 100 gsukaatteja
  • 1/2 dlrommia
  • 50 ghiivaa
  • 2 1/2 dlkevytmaitoa
  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 200 gvoita
  • 1 dlsokeria
  • 1 dlmantelirouhetta
  • 1 tlsitruunankuoriraastetta
  • 1 tlkardemummaa
  • 1/2 tlkanelia
  • 1/4 tlsuolaa
  • 4 1/2 dlvehnäjauhoja

Täyte

  • 150 gmantelimassaa

Voiteluun

  • 2 rklvoita

Pinnalle

  • 1/2 dltomusokeria

Tee näin

1 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN1 h

Mittaa rusinat, appelsiininkuoripalat ja sukaatit kulhoon ja lisää rommi. Jätä sivuun vetäytymään.

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vaivaa joukkoon 6 dl vehnäjauhoja. Kohota taikinaa lämpimässä peitettynä puoli tuntia.

Puristele kohonneeseen taikinaan pehmeä voi. Lisää rusinaseos, sokeri, mantelit, sitruunankuori ja mausteet. Vaivaa taikinaan vehnäjauhot ja alusta tasaiseksi. Taikinan tulee olla jäykähköä.

Jaa taikina kahtia ja kauli osat soikeiksi levyiksi. Levitä mantelimassa paloina levyille ja taita levyt kolmeen: kolmannes molemmista reunoista keskustan päälle. Nosta pitkot pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin ja kohota peitettyinä puoli tuntia.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele pitkot sulatetulla voilla ja voitele niitä myös paiston aikana noin kymmenen minuutin välein. Paista leivonnaisia noin 35 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneita ja saaneet väriä myös pohjaan.

Ripota valmiiden pitkojen pintaan reilusti tomusokeria ja kääri folioon.

Siivilöi ennen tarjoamista leivonnaisen pintaan vielä tuore tomusokerihuntu.

• Ohjeesta tulee 2 pitkoa, voit pakastaa ne kuorruttamatta.

Vinkki!

Stollen kuuluu saksalaisten jouluun. Vanhimmat maininnat leivonnaisesta ovat jo 1300-luvulta. Leivonnaisen sanotaan kuvaavan kapaloihin käärittyä Jeesus-lasta. Valkoinen tomusokeripinta symboloi viattomuutta.
MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä