Kotivinkki

Joululimppu ilman hiivaa

1 h 40 min
3.2
0

Joululimppu ilman hiivaa

Tämä joululimppu on superhelppo tehdä ilman hiivaa: vaivausta tai kohotusta ei tarvita. Sekoita ainekset taikinaksi, kaada vuokiin ja paista. Happaman makea joululimppu sopii kaikkien jouluruokien kanssa.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Sami Repo
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 6 dltäysjyvävehnäjauhoja (grahamjauhoja)
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 2 dlruisjauhoja
  • 1 dlpellavansiemeniä
  • 2 dlauringonkukansiemeniä
  • 2 tlsoodaa
  • 2 tlsuolaa
  • 1 dlrusinoita tai sultaneja
  • 1 lpiimää
  • 2 dlsiirappia

Tee näin

1 h 40 min
{
AKTIIVINEN10 min
PASSIIVINEN1 h 30 min

1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Yhdistä piimä ja siirappi. Lisää jauhoseos piimä-siirappiseokseen ja sekoita tasaiseksi.

2. Voitele kaksi pitkulaista leipävuokaa ja kaada taikina niihin. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 1 ½ tuntia. Joululimppu on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, ja se sopii hyvin myös pakastettavaksi.

Pidemmän kaavan joululimppu (2 kpl / 2 tuntia)

  • 5 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl kuminaa
  • 2 tl anista
  • 1 dl leipäsiirappia
  • 10–11 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl margariinia sulatettuna
  • ½ dl siirappia
  • ½ dl vettä

1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen murennettu hiiva, suola, kumina, anis ja siirappi.

2. Lisää jauhot ja loppuvaiheessa sulatettu rasva. Alusta taikina huolellisesti.
3. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi.
4. Kumoa noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.
5. Leivo taikinasta kaksi pitkulaista tai pyöreää leipää ja nosta ne leivinpaperille uunipellille.
6. Anna leipien kohota vielä noin ½ tunnin ajan ja pistele sitten pintaan haarukalla reikiä.
7. Paista leipiä uunin alaritilätasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Voitele leipien pinta paiston loppuvaiheessa halutessasi siirappivedellä.
8. Nosta uunista ja anna jäähtyä liinan alla.

Katso myös:

MITÄ PIDIT?
3.2
Katso myös nämä