Vatkaa pehmeä voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten. Sekoita joukkoon ruokakerma.
Sulata paloiteltu suklaa mikrossa miedolla teholla välillä sekoittaen. Anna suklaan hieman jäähtyä.
Yhdistä kuivat aineet. Nostele ne varovasti nuolijan avulla taikinaan. Lisää suklaasula ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuutta, kunnes pohjaan pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se sitten vuoastaan.
Leikkaa pohja vasta täysin jäähtyneenä 2–3 kerrokseksi.
Valmista joulukakun täyte. Vatkaa kerma melko kovaksi vaahdoksi. Sekoita siihen rahka. Sulata paloiteltu suklaa miedolla teholla mikrossa. Anna suklaasulan jäähtyä. Lisää se ohuena nauhana kerma-rahkaseokseen.
Levitä täyte kakkupohjien väliin. Aseta kakun päälle pieni lautanen painoksi ja anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.
Valmista kuorrutus. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri. Levitä kuorrutus aaltoilevasti joulukakun päälle ja reunoille.
Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mielellään muutaman tunnin ajan.
Valmista marsipaanikuuset. Pyörittele valkoiset ja vihreät marsipaanit kartionmallisiksi kuusiksi. Kierittele ne lopuksi vihreissä koristerakeissa tai nonparelleissa.
Työnnä jokaiseen kuuseen varovasti suolatikku. Tee puiden rungoista hieman eri pituiset, jotta saat elävän kuusimetsän.
Tee puisella varrastikulla kakkuun valmiita reikiä, joihin marsipaanikuusten suolatikkujalat on helppo työntää. Koristele joulukakku halutessasi pestyillä muovieläimillä juuri ennen tarjoamista.