0(0)
Jouluinen kalavati on tehty jaettavaksi! Tarjoile kalaherkkujen kanssa kreikkalaista perunadippiä, oliiveja ja rapeaa leipää
25 h 20 min
{
Aktiivinen 50 min
Passiivinen 24 h 30 min
Jouluinen kalavati houkuttelee runsaudellaan. Sitruunasiian ja appelsiini-rosmariinilohen kanssa tarjolle katetaan kreikkalaista perunadippiä eli skordaliaa, mätiä, oliiveja ja rapeita crostineja, jotka voi ostaa valmiina tai paistaa itse ohuista patonkiviipaleista.
20.12.2022
 |
Kotivinkki
Reseptin ainekset
6 annosta
Skordalia-perunadippi
500 gjauhoisia perunoita
4isoa valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
1 rklsitruunanmehua
½ tlhienoa merisuolaa
⅓ tlmustapippuria
½ dlkeitinvettä
½ dloliiviöljyä
Appelsiini-rosmariinilohi
600 glohifileetä nahkoineen
1appelsiinin raastettu kuori
2 rklappelsiinin mehua
2 rklkarkeaa merisuolaa
1 rklsokeria
1rosmariininoksa
Sitruunasiika
400 gsiikafileetä (ruodotonta)
2 tlhienoa merisuolaa tai merisuola­hiutaleita
½ dloliiviöljyä
½ dlsitruunanmehua
1sitruunan kuori
½ tlsokeria
¼ tlmustapippuria
½ dlruohosipulia
Lisäksi
lohenmätiä
crostineita
vihreitä ja tummia oliiveja
tuoreita viikunoita

Jouluinen kalavati – ohje:

Perunadippi:

  1. Pese ja kuori perunat. Kuori valkosipulinkynnet.
  2. Keitä perunat vähässä, suolalla (1 tl) ja laakerinlehdellä maustetussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Lisää valkosipulinkynnet veteen, kun perunoiden keittoaikaa on jäljellä 5−10 minuuttia.
  3. Kaada vesi pois, mutta ota noin 1 desi keitinvettä talteen.
  4. Pane perunat, valkosipulit, sitruunan­mehu, suola, mustapippuri ja keitinvesi teho- tai sauvasekoittimen kulhoon.
  5. Soseuta seos sileäksi. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana seokseen koneen käydessä. Lisää tilkka keitinvettä tarvittaessa, jotta saat pehmeän dipin.

Sitruunasiika:

  1. Käytä tähän ruokaan merestä pyydettyä ­siikaa tai jos käytät makean veden kalaa, pakasta se ennen käyttöä.
  2. Leikkaa siikafilee viipaleiksi. Levitä viipaleet vadille yhteen kerrokseen. Ripottele suola tasaisesti päälle.
  3. Sekoita öljy, sitruunanmehu, kuoriraaste, sokeri ja pippuri. Kaada seos kalaviipaleiden päälle. Anna kalan maustua 10 minuuttia. ­Viimeistele ruohosipulilla, tillillä tai lehtipersiljalla.

Appelsiini-rosmariinilohi:

  1. Leikkaa leivinpaperista tai tuorekelmusta iso pala pöydälle. Ripottele hieman suolaa paperille tai kelmulle ja laita filee siihen ­nahkapuoli alaspäin.
  2. Valele kalan pinta appelsiininmehulla. Ripottele suolaa, sokeria ja appelsiininkuoriraastetta päälle. Revi rosmariinioksasta ­lehdet ja levitä ne kalan päälle.
  3. Paketoi kala leivinpaperin tai kelmun ­sisään. Siirrä kala vadille tai muovipussiin. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin ­1 ­vuorokaudeksi. Käännä kala välillä toisin päin, jotta filee graavautuu tasaisesti.
  4. Kaavi mausteet veitsellä kalan pinnasta pois. Leikkaa graavilohi nahattomiksi viipaleiksi ja asettele vadille.

Kalavadin kokoaminen:

  1. Lusikoi perunadippi tarjoiluvadille ja asettele ­siika- ja lohiviipaleet, crostinit, viikunat ja mäti ympärille. Viimeistele oliiveilla, viikunoilla ja lehtipersiljalla.

Vinkki!

Valkosipulinen perunadippi toimii myös silakoiden, sillin ja ruislastujen kanssa.

Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
a-lehdet-logo