4(1)
Jennin tryffeli-luumukakku
munaton
kasvis
17 h 25 min
{
Aktiivinen 45 min
Passiivinen 16 h 40 min
Julkaistu 14.1.2007
Maku
Reseptin ainekset 16 annosta
Pohja
3 dlvehnäjauhoja
3/4 dlsokeria
3/4 tlruokasoodaa
1/2 tlneilikkaa
1/2 tlinkivääriä
1/2 tlpomeranssinkuorta
1 1/2 dlpiimää
1 dlsiirappia
100 gvoita (sulatettuna)
Konjakkiluumut
2 dlomenatäysmehua
1/2 dlkonjakkia
150 gkuivattuja luumuja
Valkosuklaasydän
100 gvalkosuklaata
150 granskankermaa (rasvaa 15-18 %)
Suklaatryffeli
350 gtummaa suklaata
700 granskankermaa (rasvaa 15-18 %)
Koristeluun
1/2 dlkaakaojauhetta

Leivo kakkupohja ja keitä luumut maustumaan jo edellisenä päivänä.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää piimä, siirappi ja voi. Sekoita nopeasti. Kaada taikina pitkänomaiseen, 1 1/2 l:n vetoiseen, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (esim. leipävuoka). Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Kun kakkuun painettuun cocktailtikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen kypsä. Jäähdytä pohja.

Kiehauta mehu ja konjakki. Lisää luumut ja hauduta pehmeiksi. Jäähdytä liemessään.

Sulata valkosuklaa. Lisää sulatettu suklaa huoneenlämpöisen ranskankerman joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Valmista tummasuklaatryffeli valkosuklaasydämen tapaan.

Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohjasta pitkittäissuunnassa reilun sentin paksuinen viipale. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla, jätä reilusti paperia yli, että saat nostettua kakun vuoastaan. Nosta vuoan pohjalle kakkuviipale ja liemestä valutetut konjakkiluumut. Levitä vuokaan ensin suklaatryffelimassaa ja pursota (tai levitä) raita valkosuklaamassaa ja lopuksi loppu suklaatryffelimassa. Anna kakun kovettua ainakin muutama tunti ennen koristelua ja tarjoamista.

Ota tryffeli-luumukakku tuntia ennen tarjoilua jääkaapista, että suklaan aromit pääsevät valloilleen.

Nosta tryffeli-luumukakku pois vuoasta tarjoiluvadille. Siivilöi kakun pinta kauttaaltaan kaakaojauheella.

Vinkit!

Somista halutessasi pienillä piparkakuilla ja marmeladeilla.

Tarjoa halutessasi lisänä vaniljakastiketta tai keltaisista luumuista tehtyä sorbettia.

Valmis tryffeli-luumukakku säilyy hyvin vajaan viikon jääkaapissa eli sen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen joulunpyhiä.

Pelkkä kakkupohjakin sopii sellaisenaan joulupöytään kahvin kanssa. Käytä loppu kakkupohja vaikka leivospohjina Tapaninpäivävieraille. Levitä pohjapaloille aprikoosihilloa ja kuorruta kerma- tai vaniljavaahdolla.

Kommentoi »