Maku

Italialainen ciabatta

20 h 42 min
MA
MU
VE
4.4
0

Ciabatta tarkoittaa italiaksi tossua, jota matalahko, pitkulainen leipä voi joskus muistuttaa. Leivo mahtavat italialaiset ciabatta-leivät tällä ohjeella!
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki

Ainekset (8 kpl)

  • 7 dlvehnäjauhoja (mieluiten 00-jauhoja, esim. De Cecco)
  • 1/3 tlkuivahiivaa
  • 3 1/2 dlvettä (kylmää)
  • 1 1/2 tlmerisuolaa
  • 1 rkloliiviöljyä
  • 1 dldurumvehnäjauhoja

Tee näin

20 h 42 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN20 h 12 min

Sekoita jauhot ja hiiva kulhossa. Mittaa toiseen kulhoon vesi ja suola. Sekoita, kunnes suola on liuennut. Lisää vesi jauhoihin vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Kun kaikki vesi on lisätty ja taikina alkaa pysyä koossa, vaivaa joukkoon öljyä. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä hellin ottein noin 10 minuuttia. Nosta taikina takaisin kulhoon ja peitä kostealla liinalla. Anna kohota huoneenlämmössä noin 2 tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Jaa kahdeksaan palaan ja muotoile pitkulaisiksi leiviksi. Jauhota pinnat hyvin. Nosta leivät kannellisiin rasioihin (esim. pakastusrasioihin) väljästi niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Kohota jääkaapissa 12–24 t.

Ota rasiat huoneenlämpöön ja nosta taikinat varovasti jauhotetulle pöydälle. Käsittele leipiä mahdollisimman vähän ja hellävaroen. Ripottele päälle hiukan jauhoja ja nosta leivät leivinpaperin päälle pellille. Paista 275-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Älä peittele leipiä uunista oton jälkeen, niin kuori pysyy rapeana.

MITÄ PIDIT?
4.4