Ihana näkkileipä

3 h
3.9
0

Ihana näkkileipä

MA
LA
0
3.9
Teksti Kati Pohja
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (16 kpl)

  • 3 tlanista
  • 1 rklfenkolinsiemeniä
  • 12 ghiivaa
  • 5 dlvettä
  • 2 rklhunajaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 4 dlruisjauhoja
  • 6 dlhiivaleipäjauhoja

Voiteluun

  • 3 kplvalkuaista
  • 3 rklvettä

Koristeluun

  • 1 dlseesaminsiemeniä
  • 3 rklrosmariinia

Tee näin

3 h
{
AKTIIVINEN2 h 30 min
PASSIIVINEN30 min

Pyöräytä anis ja fenkolinsiemenet huhmareessa muutaman kerran, jotta ne hiukan rikkoutuvat.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, mausteet ja suola. Alusta taikinaan jauhot. Taikinan tulee olla löysähkö, mutta se ei saa olla tarttuvaista.

Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele kevyesti litteiksi pallukoiksi. Anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Paahda sillä välin seesaminsiemeniä ja rosmariinia kuumalla kuivalla pannulla, kunnes siemenet ovat saaneet hiukan väriä.

Kauli kohonneet taikinapallukat yksitellen ohuiksi levyksi. Käytä apuna riittävästi jauhoja, jotta taikina ei tartu pöytään ja kaulimeen kiinni. Siisti irtojauho pois leivän pinnalta pullasudilla, sillä jauho palaa herkästi kuumassa uunissa. Kiepauta leipä kaulimen päälle niin saat myös alapinnalta irtojauhot pois. Kaulimen avulla leipä on helppo siirtää leivinpaperoidulle pellille.

Voitele leivät valkuais-vesiseoksella ja koristele seesaminsiemenillä ja rosmariinilla.

Paista leipiä 250-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia. Yhdelle uunipellille mahtuu 1–2 leipää, joten voit kaulia leipiä sitä mukaa, kun edelliset paistuvat. Vaihda leivinpaperi, jos se tummuu liikaa.

Jäähdytä ihanat näkkileipä tasaisella alustalla ja säilytä kuivassa.

•Voit kääräistä näkkärit kauniiseen leivinliinaan ja pakata mukaan purkillisen kirnuvoita.

Vinkki!

Ylijääneet keltuaiset voit pakastaa ja käyttää voitelumunana vesitilkalla ohennettuna.
MITÄ PIDIT?
3.9
Katso myös nämä