Maku

Höyrytetyt dumplingit – perinteisesti kypsytetyt aasialaiset nyytit täytetään tuoreilla kasviksilla

1 h 15 min
{
Aktiivinen1 h 15 min
Passiivinen
Höyrytetyt dumplingit kätkevät sisäänsä kiinankaalista, porkkanasta, purjosta, sipulista, valkosipulista ja inkivääristä valmistetun täytteen. Täytteeseen tulevat kasvikset kannattaa leikata niin pieneksi kuin hermot antavat myöten.
VE
0
0
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki


Ainekset (30 kpl)

Taikina

  • 6 dlvehnäjauhoja
  • ½ tlsuolaa
  • 2½ dlkylmää vettä

Täyte

  • 200 gkiinankaalia tai paksoita
  • 1 tlsuolaa
  • 1porkkana
  • 150 gpurjoa
  • 1sipuli
  • 1valkosipulinkynsi
  • 1–2 rkltuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 rklsoijakastiketta
  • 1 rklriisiviinietikkaa
  • 1 rklseesamiöljyä
  • ½ tlvalkopippuria
  • (½ tlsuolaa)
Tulosta

Höyrytetyt dumplingit valmistetaan näin:

  1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää vettä puolen desin erissä samalla sekoittaen. Kun taikina alkaa pysyä koossa vaivaa sitä muutama minuutti. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia.
  2. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä. Pyöritä se pötköksi (30 cm) ja jaa noin 30 palaan. Pyöritä palat palloiksi, nosta jauhotetulle leivinpaperille ja peittele kevyesti kelmulla. Kauli palat pyöreiksi (ø 10 cm). Jos ladot pohjat päällekkäin, laita jokaiseen väliin pala leivinpaperia, jotta pohjat eivät tartu toisiinsa kiinni.
  3. Leikkaa kiinankaali tai paksoi ohuiksi suikaleiksi tai hienonna monitoimikoneen leikkuuterällä. Nosta kulhoon ja sekoita joukkoon suola. Anna mehustua noin 10 minuuttia. Valuta ja purista raaste kuivaksi.
  4. Raasta kuorittu porkkana hienoksi raasteeksi. Suikaloi pesty purjo ohuelti. Kuori ja hienonna sipulit. Voit myös hienontaa kasvikset monitoimikoneen leikkuuterällä, jolla saat rakenteen nopeasti hyvin hienoksi.
  5. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  6. Jaa jokaiselle taikinakuorelle ruokalusikallinen täytettä. Nosta taikinan reunat ylös ja purista kiinni, kuin tekisit nyytistä pussukan. Anna taikinan kuivahtaa noin 10 minuuttia ennen höyrytystä.
  7. Kuumenna sopivan kokoisessa kattilassa vettä ja nosta höyrytyskori kattilan päälle. Laita koriin kiinankaalinlehtiä tai rei’itetty leivinpaperi. Nosta dumplingit koriin ja sulje kansi. Höyrytä noin 7 minuuttia. Tarkista täytteen kypsyys leikkaamalla yksi dumpling auki.
  8. Tarjoa valitsemasi kastikkeen kanssa.

Vinkki!

Erikokoisia bambuisia höyrytyskoreja myydään etnisissä kaupoissa ja keittiötarvikeosastoilla. Höyrytyksessä voit käyttää myös höyrykattilan siivilää tai perinteistä, tasapohjaista lävikköä.

MITÄ PIDIT?
0