Hapan ruisleipä (Hapu rukkileib)

29 h 45 min
4.7
3

Hapan ruisleipä (Hapu rukkileib)

MU
3
4.7
Teksti Saara Törmä
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (3 kpl)

Taikinajuuri

  • 2 dlruisjauhoja
  • 2 dlvettä
  • 1/2 tlsokeria
  • 10 ghiivaa
  • 1/2 rklpiimää

Taikina

  • 5 dlvettä
  • 25 ghiivaa
  • 2 rklsokeria
  • 1 rklsuolaa
  • 1 rkljuustokuminaa
  • 900 gruisjauhoja

Tee näin

29 h 45 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN29 h 15 min

Sekoita kaikki taikinajuuren ainekset ja peitä kulho kelmulla. Anna juuren hapantua huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Lisää taikinajuureen kädenlämpöinen vesi, johon olet liuottanut hiivan. Lisää sokeri, suola, kuminan sekä ruisjauhoja vähitellen. Alusta taikinaa voimakkaasti ja lisää ruisjauhoja, kunnes saat tukevan taikinan. Ripottele taikinalle ruisjauhoja, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vielä noin 2 tuntia.

Nujerra taikina ja jaa se leivinpöydällä kolmeen osaan. Muotoile taikinapaloista pienet pyöreät limput ja peitä leivät liinalla. Anna leipien kohota noin tunti.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele leivät vedellä ja pistele niiden pinnat haarukalla. Paista happamia ruisleipiä ensin 45 minuuttia. Vähennä lämpö sitten 125 asteeseen ja paista leipiä vielä puoli tuntia.

Kääri valmiit ruisleivät leivinliinaan ja anna jäähtyä ennen leikkaamista.

MITÄ PIDIT?
4.7
Katso myös nämä