4(24)
Hampurinhauki – äidin juustoinen kalaherkku hurmasi ruokatoimittajan
45 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 30 min
Hampurinhauki eli homburginhauki saa ylleen juustoisen rapean kuorrutuksen. Ruokatoimittaja Annika Elomaalle rakkaassa versiossa on lisänä pehmeäksi haudutettua purjoa. Kalaherkun ääressä Annika myös oppi, miten hauesta saa viheliäiset y-ruodot helposti pois.
12.5.2023
 |
Kotivinkki
Reseptin ainekset
4 annosta
700 gruodotonta haukifileetä
¾ tlsuolaa
⅓ tlvalkopippuria
2 rklsitruunanmehua
1 dlkuohu- tai ruokakermaa
Kuorrutus
1pieni purjo
50 gvoita
1muna
¾ dlpanko-korppujauhoja
2 dlemmentaljuustoa raastettuna
Lisäksi
1½ rklvoita vuoan voiteluun ja paistamiseen
½ rkutilliä hienonnettuna

Hampurinhauki – ohje:

  1. Voitele uunivuoka ja pane kalafileet vuokaan. Mausta fileet suolalla, valkopippurilla ja sitruunanmehulla. Kaada kerma kalan päälle vuokaan.
  2. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo. Sulata ruokalusikallinen voita pannulla ja lisää purjo. Paista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes purjo on pehmeää.
  3. Sulata voi (50 g). Sekoita muna, korppujauhot ja juustoraaste voisulaan. Levitä ensin purjo ja sitten juustokuorrutus kalan päälle.
  4. Paista 20–30 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes kala on kypsää ja kuorrutus on saanut väriä. Ripottele tilli pinnalle.
  5. Tarjoa hampurinhauki keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Äidin unohtumaton ruotokikka

”Eräänä sunnuntaina vuosia sitten äitini kokkasi meille hampurinhaukea. Edellisenä päivänä veljeni madekoukkuun jäänyt hauki sai pinnalleen rapean juustokuorrutuksen. Ja sen, miksi minun ei ole koskaan tarvinnut sylkeä hauen viheliäisiä y-ruotoja suustani, opin tuona päivänä keittiössä. Hauki oli fileoitu ja kylkiruodot poistettu, mutta y-ruodot olivat jäljellä. Eikä tätä ruokaa pidä koskaan valmistaa ruotoisista fileistä.

Niinpä fileet pantiin vuokaan ensin sellaisenaan ja paistettiin kymmenisen minuuttia. Kun kala alkoi kypsyä, ruodot nousivat pystyyn ja ruotorivi oli helppo poistaa fileen keskeltä. Näin filee hiukan hajoaa, mutta se ei tässä ruoassa haittaa. Sitten kalan päälle kaadettiin kerma, levitettiin purjot ja juustokuorrutus ja paistettiin kauniin ruskeaksi. Silloin kuorrutuksessa oli tavallisia korppujauhoja, mutta nykyisin tykkään käyttää rapeampia pankojauhoja.”

Ruokatoimittaja Annika Elomaa

1 kommentti
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.