Maku

Gluteeniton siemenleipä

1 h 30 min
GL
MU
4.33
4

Gluteeniton siemenleipä paistuu vuoassa ihanan meheväksi. Leipä säilyy huoneenlämmössä hyvänä useita päiviä, mutta sopii myös pakastettavaksi.
Tulosta
Teksti Riikka Kaila
Kuvat Timo Villanen

Ainekset (1 kpl)

  • 1 dlpellavansiemeniä
  • 1 dlauringonkukansiemeniä
  • 1 dlkurpitsansiemeniä
  • 1 rklpsylliumia (jauhetta)
  • 2 tlkuminaa
  • 2 1/2 dlvettä (kiehuvaa)
  • 2 dlmaissijauhoja
  • 1 dltattarijauhoja
  • 50 griisijauhoseosta (gluteeniton) (1 dl)
  • 2 tlsuolaa
  • 1 tlruokasoodaa
  • 100 gomenaa (raastettuna, noin 1 dl)
  • 1 1/2 dlpiimää
  • 1 dlsiirappia
  • 30 ghiivaa

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN1 h 10 min

Mittaa siemenet, psyllium ja kuminat kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi ja anna turvota 10 minuuttia.

Sekoita jauhot, suola ja sooda keskenään toisessa kulhossa.

Kuori ja raasta omena karkeaksi raasteeksi. Mittaa piimä, siirappi ja omenaraaste kattilaan ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Kaada piimäseos ja jauhoseos siementen joukkoon (tarkista, ettei siemenmassa ole liian kuumaa). Sekoita taikina tasaiseksi kädellä tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla alustaen.

Kaada taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan (vetoisuus 1 l). Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.

Paista gluteenitonta siemenleipää 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin puoli tuntia.

MITÄ PIDIT?
4.33