Etanasämpylät

2 h 20 min
4
2

Etanasämpylät

KA
LA
MA
MU
2
4
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Joonas Vuorinen
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

Taikina

  • 5 dlvettä
  • 2 rklsiirappia
  • 1 tlsuolaa
  • 25 ghiivaa
  • 3/4 dlrypsiöljyä
  • 1 dlauringonkukansiemeniä
  • 5 dlgrahamjauhoja
  • 7 1/2 dlvehnäjauhoja

Voiteluun ja päälle

  • 1 dlvettä
  • 1 dlauringonkukansiemeniä

Tee näin

2 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN2 h

Kaada haalea vesi tilavaan kulhoon. Lisää siirappi ja suola. Murenna hiiva ja liuota se veteen puuhaarukalla sekoitellen. Lisää öljy.

Lisää siemenet ja osa jauhoista. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.

Lisää loput jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa käsin voimakkaasti, jotta siihen muodostuu hyvä sitko.

Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Kohota taikinaa liinan alla noin tunti, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa siitä ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta kaksi pötköä ja jaa kumpikin 10 palaan. Pyörittele palat jauhojen avulla ohuemmiksi pötköiksi ja kierrä ne etanan muotoon tai kiepauta solmuiksi.

Nosta etanasämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kohota liinan alla noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Voitele etanasämpylät vedellä ja ripottele päälle siemeniä.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12–15 minuuttia sämpylöiden koosta riippuen, kunnes ne saavat kauniin värin ja vaikuttavat kypsiltä.

Anna etanasämpylöiden jäähtyä ja nauti ne mahdollisimman tuoreina.

  • Voit pakastaa osan sämpylöistä. Sulata niitä aina tarpeen mukaan miedolla teholla mikrossa.
MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä