Crostata murumaisella pohjalla ja vadelmahillolla – helppo italialainen piirakka Runebergin päivän henkeen
kasvis
Crostata eli italialainen hillopiirakka hurmasi Annin Pohjois-Italian maaseudulla, jossa piirakkaa herkutellaan aamiaisella. Kotoinen vadelmaversio vie makumatkalle Runebergin tyyliin. Leivo herkku Annin uunissa -blogin Anni Paakkunaisen ohjeella!

Reseptin ainekset
Piirakkapohja
3½ dlvehnäjauhoja
½ dlpiparimurskaa
½ dl mantelijauhoja
½vaniljatangon siemenet
ripauskardemummaa
2 dlerikoishienoa sokeria
125 gvoita
1kananmuna
1keltuainen
Lisäksi
noin 3 dlvadelmahilloa (paiston kestävää)
120 granskankermaa
1–2 tlvaniljasokeria
Vadelmahillo
4 dl vadelmia
1½ dlhillosokeria
1 tlkardemummaa
2 tlsitruunamehua
Vadelmainen crostata – ohje:
- Jos et käytä valmista vadelmahilloa, keitä ensin hillo. Mittaa vadelmat kattilaan ja lämmitä. Kun höyryä muodostuu, lisää hillosokeria hiljalleen sekoitellen. Keitä hilloa noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää mausteet, sekoittele ja jäähdytä.
- Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita. Lisää kylmä voi kuutioina ja nypi seos murumaiseksi. Lisää muna ja keltuainen ja vaivaa taikinaksi.
- Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Ota sivuun osa (1/4) taikinasta piirakan päälle tulevia koristeita varten.
- Painele taikina jauhoja apuna käyttäen halkaisijaltaan noin 24-senttisen irtopohjallisen (tai umpinaisen) piirakkavuoan pohjalle.
- Levitä hillo lusikalla piirakkapohjan päälle. Kaulitse ylijäänyt taikina ohueksi ja ota siitä koristeita (kukkia ja lehtiä) piirakan päälle.
- Paista piirakkaa 180-asteisen uunin keskitasolla ensin 15 minuuttia. Lisää koristeet hillon päälle ja paista vielä 30 minuuttia. Nosta piirakka jäähdytysritilälle jäähtymään.
- Vatkaa ranskankerma kuohkeaksi ja mausta vaniljasokerilla. Tarjoile jäähtynyt crostata ranskankerman kanssa.
Vinkit!
- Voit tehdä crostatan päälle koristeiden sijaan ristikon.
- Leivonnaisesta tulee gluteeniton, kun käytät pohjassa gluteenittomia pipareita ja jauhoseosta. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä.
- Saat crostatasta maidottoman, kun käytät pohjassa maidotonta margariinia ja korvaat ranskankerman esimerkiksi kaurafraichella.
- Katso myös suosittu perinteisen runebergintortun ohje!