Maku

Sofi Oksasen chilisuklaatorttu – tajunnan räjäyttävä yhdistelmä suklaa- ja kermatäytettä

1 h 40 min
{
Aktiivinen
40 min
Passiivinen
1 h
Kirjailija Sofi Oksanen on aina viihtynyt keittiössä. Hän kasvoi suomalaisen ja virolaisen keittiön välimaastossa, ja tarkkaili huomaamattaan niiden eroja. Nykyään Sofi leipoo tai laittaa ruokaa, kun kaipaa luovaa mutta konkreettista käsillä tekemistä. Chilisuklaatorttu on hänen lempileivonnaisensa. Sofi on kehittänyt ohjeen äitinsä tekemästä minttusuklaatortusta. Suklaamoussen lisäksi tortussa on hapukoorista (virolainen hapankerma) tehty kerros, joka toimii herkullisena eristeenä suklaatäytteen ja taikinan välillä. Yhdistelmä on räjäyttävän hyvä!
3.8
8
Julkaistu: 10.12.2012


Reseptin ainekset (12 palaa)

Chilisuklaatorttu

  • 150 gvoita
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 1 1/4 dlmantelijauhetta
  • 1/2 dlsokeria
  • 1 muna

Kermatäyte

  • 200 granskankermaa (tai virolaista hapankermaa eli hapukooria)
  • 2 rklsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 1muna

Suklaatäyte

  • 150 gchilisuklaata (esim. Fazer Thin Maya)
  • 1 rklvoita
  • 3/4 dlvettä
  • 2 munaa
  • 1/2 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 2 rklrommia tai konjakkia (tai muuta väkevää alkoholia)

Koristelu

  • 5ananaskirsikkaa (tai viinirypäleitä)
  • 1/4 tlchilihiutaleita
Tulosta

Sofi Oksasen chilisuklaatorttu leivotaan näin:

  1. Nypi pehmeä voi, jauhot, mantelijauhe ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 26 cm) leivinpaperilla. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille 3–4 sentin korkeudelle. Anna pohjan jähmettyä jääkaapissa puoli tuntia. Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Paista 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
  2. Sekoita kerma, sokerit ja muna tasaiseksi. Kaada hapankermatäyte vuokaan. Jatka paistamista uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Sulata suklaa vesihauteessa voin kanssa. Lisää vesi ja vatkaa voimakkaasti kierrevatkaimella. Vatkaa tarvittaessa joukkoon vielä tilkka vettä, kunnes seos on tasaisen kiiltävää.
  4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset vähän jäähtyneeseen suklaaseen. Vaahdota valkuaiset ja sokerit. Sekoita alkoholi ja valkuaisvaahto varovasti käännellen suklaa­seokseen. Levitä valmis täyte pohjan päälle. Anna chilisuklaatortun vetäytyä jääkaapissa yön yli. Koristele.

Sofin vinkit chilisuklaatortun tekemiseen:

*Leivo pohjataikina mieluiten suolattomaan voihin. Voit lisätä joukkoon pari tippaa karvasmanteliöljyä, jos pidät sen mausta.

*Virolainen hapankerma eli hapukoor on eräänlainen smetanan ja ranskankerman välimuoto, mutta valuvampaa ja kevyempää. Voit käyttää tilalla 18 % rasvaa sisältävää ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia.

*Chilisuklaan tilalle käy mikä tahansa tumma suklaa. 70–80-prosenttinen suklaa on paras aikuiseen makuun, mutta kakku onnistuu myös muista suklaista, vaikkapa joululta jääneistä konvehdeista. Minttusuklaisen version saat, kun koristelet tortun lopuksi reilusti tuoreilla mintunlehdillä.

8 kommenttia