Maku

Chilisuklaatorttu

1 h 40 min
4
8

Chilisuklaatorttu

Chilisuklaatorttu on kirjailija Sofi Oksasen lempileivonnainen. Räjäyttävän hyvän chilisuklaatortun salaisuus on kerroksessa virolaista hapankermaa.
Teksti Emilia Kolari, Sofi Oksanen
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 palaa)

  • 150 gvoita
  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 1 1/4 dlmantelijauhetta
  • 1/2 dlsokeria
  • 1 kplmunaa

Kermatäyte

  • 200 granskankermaa (rasvaa 15-18 %) (tai hapankermaa eli hapukoor)
  • 2 rklsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 1 kplmunaa

Suklaatäyte

  • 150 gsuklaata (chili, esim. Fazer Thin Maya)
  • 1 rklvoita
  • 3/4 dlvettä
  • 2 kplmunaa
  • 1/2 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 2 rklrommia (tai konjakkia tai muuta väkevää alkoholia)

Lisäksi

  • Koristeeksi ananaskirsikoita, rypäleitä ja chilihiutaleita

Tee näin

1 h 40 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN1 h

Nypi pehmeä voi, jauhot, mantelijauhe ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 26 cm) leivinpaperilla. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille 3–4 sentin korkeudelle. Anna pohjan jähmettyä jääkaapissa puoli tuntia. Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Paista 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Sekoita kerma, sokerit ja muna tasaiseksi. Kaada hapankermatäyte vuokaan. Jatka paistamista uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa voin kanssa. Lisää vesi ja vatkaa voimakkaasti kierrevatkaimella. Vatkaa tarvittaessa joukkoon vielä tilkka vettä, kunnes seos on tasaisen kiiltävää.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset vähän jäähtyneeseen suklaaseen. Vaahdota valkuaiset ja sokerit. Sekoita alkoholi ja valkuaisvaahto varovasti käännellen suklaa­seokseen. Levitä valmis täyte pohjan päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli. Koristele.

*Leivo pohjataikina mieluiten suolattomaan voihin. Voit lisätä joukkoon pari tippaa karvasmanteliöljyä, jos pidät sen mausta.

*Virolainen hapankerma eli hapukoor on eräänlainen smetanan ja ranskankerman välimuoto, mutta valuvampaa ja kevyempää. Voit käyttää tilalla 18 % rasvaa sisältävää ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia.

*Chilisuklaan tilalle käy mikä tahansa tumma suklaa. 70–80-prosenttinen suklaa on paras aikuiseen makuun, mutta kakku onnistuu myös muista suklaista, vaikkapa joululta jääneistä konvehdeista. Minttusuklaisen version saat, kun koristelet tortun lopuksi reilusti tuoreilla mintunlehdillä.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä