Maku

Charlotte russe – kahvipöydän kruunu

3 h 45 min
3.7
0

Charlotte russe – kahvipöydän kruunu

Kääretortusta ja kermahyytelöstä valmistettu charlotta on saapunut meille venäläisestä keittiöstä. Charlotte russe on ranskalaisen mestarikokin Antonin Carêmen taidonnäyte. Carême työskenteli 1700- ja 1800-lukujen taitteessa tsaari Aleksanteri I:n kokkina ja kehitti tämän kahvipöydän kruunun.
Teksti Saara Törmä
Kuvat Juha Juntto
Tulosta
Mainos

Ainekset (10 annosta)

Kääretorttu

  • 4 kplmunaa
  • 1 1/2 dlsokeria
  • 1/2 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlkaakaojauhetta
  • 1/2 dlperunajauhoja
  • 1 tlleivinjauhetta

Täyte

  • 1 1/2 dlkuohukermaa
  • 1 dlmaitorahkaa
  • 1/2 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 1/2 tlsitruunankuoriraastetta

Hyytelö

  • 6 kplliivatelehteä
  • 2 1/2 dlkuohukermaa
  • 2 dlaprikoosia (säilyke, sokeriliemi) (pilkottuna)
  • 250 gmaitorahkaa
  • 1 dlsokeria
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 1/2 tlsitruunankuoriraastetta

Tee näin

3 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN3 h

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi munavaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista torttupohjaa 225 asteessa 6–8 minuuttia. Peitä kypsä pohja kostealla leivinliinalla.

Vatkaa täytteeseen tuleva kerma vaahdoksi ja lisää muut aineet. Käännä torttulevy uunipellin avulla ympäri ja irrota leivinpaperi. Levitä täyte jäähtyneelle torttupohjalle ja kääri levy rullalle.

Vuoraa kahden litran vetoinen kulho kelmulla. Leikkaa kääretorttu viipaleiksi ja vuoraa kulho viipaleilla.

Upota liivatteet kylmään veteen likoamaan noin kymmeneksi minuutiksi.

Vaahdota kerma. Avatessasi säilykeaprikoosit, laita sivuun 3/4 dl niiden lientä. Sekoita toisessa kulhossa pilkotut aprikoosit, rahka, sokerit ja sitruunankuori. Kääntele joukkoon kermavaahto. Tarkista maku maistamalla ja lisää halutessasi sokeria.

Kiehauta 3/4 dl säilykeaprikoosien lientä. Puserra liivatteista vesi pois ja liuota ne aprikoosiliemeen. Lisää liivateliemi ohuena nauhana rahkatäytteeseen ja sekoita tasaiseksi.

Kaada hyytelö torttuviipaleilla vuorattuun kulhoon. Peitä kulho ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi.

Kumoa charlotte russe tarjoiluvadille, poista kelmu ja koristele halutessasi vaikkapa aprikooseilla ja kermavaahtoruusukkeilla.

MITÄ PIDIT?
3.7
Katso myös nämä