Bakewell tart

1 h 30 min
4
3

Bakewell tart

Brittiklassikko bakewell tart on suomalaisille melko tuntematon leivonnainen, mutta varsinkin mantelin ystävät rakastuvat piiraaseen takuulla. Piiraassa on sitruunalla maustettua vadelmahilloa ja päällä mantelinen frangipane-täyte.
Teksti Lunni leipoo
Kuvat Lunni leipoo
Tulosta
Mainos

Ainekset (10 palaa)

Pohja

  • 140 gvehnäjauhoja
  • 85 gvoita (kylmää)
  • 2 rklkylmää vettä (tai tarvittaessa enemmän)

Vadelmatäyte

  • 250 gvadelmia (pakasteena tai tuoreena)
  • 3 rklsokeria
  • 1/2 kplsitruunan mehu

Täyte

  • 110 gvoita (huoneenlämpöistä)
  • 110 gsokeria (n. 1,2 dl)
  • 2 kplmunaa (huoneenlämpöisiä)
  • 110 gmantelijauhetta
  • 25 gvehnäjauhoja (2 1/2 rkl)
  • 1/2 tlleivinjauhetta
  • 1/2 kplsitruunan raastettu kuori
  • 1/4 tlmanteliaromia

Pinnalle

  • 25 gmantelilastuja (vajaa 1 dl)

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.

Voitele 23-senttinen piirakkavuoka voilla.

Valmista sitten piirakkapohja. Nypi kylmä voi jauhojen kanssa murumaiseksi, tasaiseksi seokseksi. Voit käyttää myös monitoimikonetta. Lisää kylmää vettä vähän kerrallaan, vain niin paljon kuin tarvitsee. Puristele taikina nopeasti kiinteäksi taikinaksi, kauli se sitten jauhotetulla alustalla piirakkavuokaa hieman suuremmaksi levyksi. Nosta taikina kaulimen avulla varovaisesti piirakkavuoan päälle ja asettele varovaisesti reunoille, älä venytä. Leikkaa veitsellä yli jäävä taikina.

Aseta piirakkapohjan päälle leivinpaperi tai foliota, kaada päälle painoksi kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunissa n. 15 minuuttia. 

Sillä aikaa kun pohja paistuu, valmista vadelmatäyte. Mittaa kattilaan vadelma, sokeri ja sitruunan mehu, keitä keskilämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Anna hieman jäähtyä.

Ota folio herneineen pois pohjan päältä ja paista pohjaa uunissa vielä n. 5 minuutin ajan. 

Valmista frangipane-täyte. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe, siivilöi vaahdon joukkoon ja kääntele. Lisää lopuksi myös sitruunan raastettu kuori ja halutessasi manteliuute.

Levitä vadelmatäyte pohjan päälle ohuelti ja mahdollisimman tasaisesti. Pudottele päälle nokareita frangipane-täytteestä ja levitä frangipane varovaisesti hillon päälle, varo ettei hillo sekoitu frangipanen joukkoon tai pilkistele liikaa täytteen läpi tai reunoilta.

Paista piirasta uunissa vielä 25 minuuttia. Noin 20 minuutin kohdalla lisää mantelilastut ja paista n. 5 minuuttia kunnes piiras on saanut kauniin kullanruskean pinnan. Anna jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan vaikka teen kanssa.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä