Aurinkoleipä

2 h 20 min
5
0

Aurinkoleipä

Ihana aurinkoleipä on tehty jaettavaksi! Täytä taikinapalat tuorejuustolla ja kevätsipulilla ja kieputa hauskaksi nyhtöleiväksi.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset (1 kpl)

  • 25 ghiivaa
  • 2 dlkevytmaitoa (kädenlämpöistä)
  • 1 rklranskankermaa (rasvaa 28 %)
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1/2 dlruokaöljyä
  • 6 dlsämpyläjauhoja (noin)

Täyte

  • 100 gtuorejuustoa (valkosipulin makuista)
  • 1 dlruohosipulia (tai kevätsipulin varsia, hienonnettuna)

Voiteluun

  • 1 kplmunaa

Tee näin

2 h 20 min
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN1 h 20 min

Valmista aurinkoleipä näin:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää ranskankerma, suola ja öljy. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin puoli tuntia.

Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla pöydällä. Jaa se kahtia ja kauli molemmat palat yhtä isoiksi, pyöreiksi levyiksi (Ø 24 cm). Nosta toinen leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle tuorejuustoa ja sipulinvarret. Nosta päälle toinen taikinalevy. Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Leikkaa kohonneeseen leipään noin 20 sektoria siten, että viillot alkavat muutaman sentin päästä keskustaa, jolloin keskelle jää pyöreä leikkaamaton alue. Kieputa jokaista sektoria 1 1/2–2 kierrosta myötä- tai vastapäivään, jokainen samaan suuntaan.

Voitele leipä munalla ja paista nyhtöleipää 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä