Kotivinkki

Auringonkukkapatongit

0
0


 

Tulosta
Teksti Kotivinkki
Kuvat Kaisa Rautaheimo

Ainekset

JUURITAIKINA ILLALLA:

  • 2 tltuorehiivaa
  • 4 dlvettä
  • 4 dlvehnäjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ:

  • 15 gtuorehiivaa
  • 1 dlvettä
  • ½ dlauringonkukansiemeniä
  • 7-8 dlvehnäjauhoja
  • 2½ tlsuolaa

Tee näin

{
AKTIIVINEN
PASSIIVINEN

1. Sekoita juuritaikina. Liuota hiiva haaleaan veteen ja sekoita jauhot joukkoon. Peitä kulho ja laita jääkaappiin yön yli.

2. Seuraavana päivänä liuota seuraava erä hiivaa desilitraan haaleaa vettä. Lisää hiivaseos ja jauhot juuritaikinaan.

3. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 5–10 minuuttia tai käsin 15–20 minuuttia. (Käsin vaivatessa nosta kulho tiskialtaan pohjalle, jolloin voit vaivata hartiavoimin ilman, että niskat jäykistyvät.)

4. Lisää suola ja vaivaa vielä noin 5 minuuttia. Lisää auringonkukansiemenet ja sekoita ne nopeasti taikinaan. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 30 minuuttia.

5. Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa neljään osaa. Painele palat litteiksi, noin 25 cm pitkiksi levyiksi ja kääri ne rullalle.

6. Nosta patongit yksi kerrallaan jauhotetulle leivinliinalle (tai patonkipellille). Taita liinaa laskokselle, jauhota laskostettu kohta ja nosta uusi patonki laskoksen viereen. Näin patongit kohoavat vieri vieressä kauniin mallisiksi, mutta eivät tartu toisiinsa kiinni. Anna kohota 2–3 tuntia huoneenlämmössä ilman leivinliinaa, jolloin kuoresta tulee rapea.

7. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen ja laita uunin alatasolle vuoka tai pelti. Nosta patongit liinalta varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille.

8. Jauhota patongit ja leikkaa niihin pitkittäisiä viiltoja terävällä veitsellä. Nosta pelti uuniin ja kaada alemmalla tasolla olevalle pellille kupillinen kylmää vettä. Sulje uunin luukku ja laske lämpötilaa 200 asteeseen. Vesihöyry tekee patonkeihin rapean pinnan. Paista 25 minuuttia. Älä peitä patonkeja, jotta rapea kuori ei sitkisty.

Leivän leipominen on suurimmaksi osaksi odottamista. Laita taikina tekeytymään jo edellisenä iltana, jolloin maku ja rakenne tulevat taatusti paremmiksi kuin pikaleivässä. Vaivaa ja kohota taikinaa pitkään ja hartaasti.

MITÄ PIDIT?
0