Maku

Aleksanterinleivokset

1 h 50 min
3.7
0

Aleksanterinleivokset

Teksti Saara Törmä
Kuvat Mika Haaranen
Tulosta
Mainos

Ainekset (30 palaa)

  • 500 gvoita
  • 2 1/2 dlsokeria
  • 1 rklvaniljasokeria
  • 2 kplkeltuaista
  • 1 kplsitruunaa
  • 10 dlvehnäjauhoja

Täyte

  • 250 gmanteleita (kuorittuna)
  • 2 kplvalkuaista
  • 1/2 dlsokeria
  • 300 gmarmeladia (omena)

Kuorrutus

  • 5 dltomusokeria
  • 1/2 dlsitruunamehua
  • 1 1/2 tlelintarvikeväriä (punainen)

Tee näin

1 h 50 min
{
AKTIIVINEN50 min
PASSIIVINEN1 h

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi. Erottele munista varovasti keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon ja vatkaa seos tasaiseksi.

Mausta taikina halutessasi sitruunankuorella. Pese sitruuna huolellisesti harjaten ja raasta siitä uloin, keltainen pinta. Säästä sitruunan mehu kuorrutukseen. Lisää voiseokseen sitruunankuoriraaste sekä jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä turhaan vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Paahda manteleita kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoitellen, kunnes mantelit ovat saaneet kullankeltaisen värin ja ne tuoksuvat voimakkaasti. Kumoa mantelit heti monitoimikoneen kulhoon tai mortteliin ja jauha ne karkeaksi jauheeksi.

Kaavi taikina kulhosta ja jaa se kahteen osaan. Kauli taikinapalat leivinpapereiden päällä ohuiksi, uunipellin kokoisiksi levyiksi.

Tee täyte. Vatkaa valkuaiset ja sokeri tanakaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon mantelijauhe.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Nosta toinen taikinalevyistä leivinpapereineen uunipellille. Levitä levyn päälle vadelmamarmeladi ja sen päälle manteliseos.

Kumoa toinen taikinalevy täytteen päälle ja irrota leivinpaperi. Älä huoli, jos päällimmäinen torttulevy repeää hiukan. Halkeamat korjaantuvat uunissa.

Kypsennä torttua uunissa noin 30 minuuttia. Anna tortun jäähtyä.

Kumoa aleksanterintorttu halutessasi toisen pellin tai suuren leikkuulaudan avulla ylösalaisin ja irrota leivinpaperi. Alapuoli tortusta on aivan sileä, ja kuorrutus on helpompi levittää.

Sekoita kuorrutuksen tomusokeri, sitruunamehu ja elintarvikeväri keskenään. Ohenna seosta tarvittaessa vielä tilkalla sitruunamehua tai vettä. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi jäähtyneen levyn päälle.

Anna kuorrutuksen jähmettyä ja leikkaa aleksanterinkakkulevy annospaloiksi.

MITÄ PIDIT?
3.7
Katso myös nämä