Maku

Ahvenanmaalainen mustaleipä

87 h
0
0

Ahvenanmaalainen mustaleipä

Saaristolaisleivän serkku Ahvenanmaalta on herkullinen leipä, jota ei ihan hetkessä tehdä.
Teksti Perinneruokaa prkl
Kuvat Perinneruokaa prkl
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 kpl)

  • 1 lvettä
  • 300 gruismaltaita
  • 1 kgruisjauhoja
  • 1 kplkuivahiivapussia
  • 4 tlsuolaa

Voiteluun

  • 1 kplmallasjuomuutetta (pussi Tuoppi kotikaljapaketissa)
  • 0,5 dlsiirappia
  • 0,5 dlvettä

Tee näin

87 h
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN86 h 30 min

Kiehauta vesi, jonka jälkeen lisätään ruismaltaat ja sekoitetaan hyvin. Lisää vielä puolet (500 grammaa) jauhoista seokseen. Ripottele taikinan päälle vielä vähän ruisjauhoja. 

Laita kansi päälle ja anna imeltyä 2-3 päivää. Ensimmäiseksi yöksi taikinan voi laittaa 50-asteiseen uuniin lämpimään. 

Sekoita pussillinen kuivahiivaa 42-asteiseen vesidesiin. Sekoita hiivaseos taikinaan hyvin. Lisää suola ja osa jauhoista. Jätä kuitenkin jauhoja vielä leivontaa varten myös. Anna taikinan kohota 8 tuntia. 

Ota taikinasta noin 400 gramman kokoisia paljoja ja leivo niistä noin 3 cm paksuisia leipiä. Tee pintaan reikiä. 

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. 

Voitele leivät kauttaaltaan mallasjuomauutteen, siirapin ja veden seoksella. Kääri folioon tai pinoa kannelliseen pataan ja paista vielä 150-asteisessa uunissa 6 tuntia. 

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä