Viherpiha

Yrttien taimikasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Kylvin viime kesänä ruukkuihin yrttejä. Persilja ja basilika onnistuivat erinomaisesti, mutta jostain syystä ruohosipulista tuli ohutta ruohomaista eikä paksua onttovartista. Minttuun ilmestyi outoja ruskeita laikkuja. Missä vika? Kuinka usein pitäisi lannoittaa ja kastella? Ruukkujen reunoihin ilmestyi myös valkoinen reunus, luultavasti kalkkia vedestä. Onko se huono asia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruukuissa viljeltävät yrtit suosivat valoisaa kasvupaikkaa ja hiekalla kevennettyä multaa. Kastelun tarve riippuu sääolosuhteista ja ruukun koosta. Suurissa viljelyastioissa kosteus säilyy pidempään kuin pienissä ruukuissa, joita voi joutua kastelemaan jopa päivittäin. Mullan on kuitenkin hyvä antaa hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä. Reikäpohjaiset ruukut ja salaojituksena toimiva kevytsorakerros ruukun pohjalla edesauttavat yrttikasvuston hyvinvointia johdattamalla ylimääräisen veden pois kasvualustasta. Ruukkujen valkea reunus viittaisi veden kalkkipitoisuuteen. Vaikka sekä ruohosipuli, Allium schoenoprasum, että minttu, Mentha, ovat kalkinsuosioita, vesijohtovesi kannattaa hapettaa ennen kastelua. Kesällä yrteille voi tarjoilla sadevettä, jos mahdollista. Lannoitus hoituu kätevimmin kastelun yhteydessä veteen liukenevalla moniravinteisella lannoitteella. Mieto viikoittainen ravinnetäydennys edesauttaa aromikkaiden lehtien kasvua. Ruohosipuli ei välttämättä tuota parasta satoa ensimmäisenä kasvukautenaan. Lisäksi esimerkiksi runsaan typpilannoituksen seurauksena kasvu saattaa muodostua veteläksi ja piiskamaiseksi. Mintun lehtien ruskeat laikut voivat puolestaan olla jonkun sienitaudin oireita. Laikkuiset lehdet kannattaa nyppiä pois taudin leviämisen estämiseksi.

Julkaistu: 28.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.