Meidän Mökki

Yksityisyyttä mökkirantaan

Meidän Mökki

Kysymys:

Onko mökkiläisen rannalla veden suunnalla minkäänlaista yksityistä aluetta? Kuinka lähellä rantaani naapurit ja muut veneellä liikkuvat saavat kulkea? Voinko säilyttää kalastusvenettä laiturini vieressä, täysin omalla kohdallani, vaikka naapuri valittaa maisemaesteestä? Veneen perä on rantaa kohti ja keula selälle päin kiinnitettynä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Toki on. Vaikka Suomessa on poikkeuksellisen laajat jokamiehen oikeudet, pihapiiri on yksityistä aluetta. Myös mökin edustan vesialueen katsotaan kuuluvan pihapiiriin, joten toisen saunarannan läheisyyteen ei sovi mennä esimerkiksi onkimaan. Tarkkaa metrimäärää ei pihapiirille ole laissa määrätty, mutta se paljon puhuttu talonpoikaisjärki kehottaa ajelemaan veneellä kauempana kuin 100 metrin päästä toisen mökkirannasta.

Vesialueiden omistussuhteet saattavat joissain paikoin olla hieman sekaisia, ja merkitystä on myös sillä, onko mökki meren vai järven rannalla. Kaikissa tapauksissa kuitenkin mökkiläisen lähiranta on hänen yksityisaluettaan.

Kalastusveneen säilyttäminen rannassa on jo visaisempi juttu. Periaatteessa jokaisella on oikeus säilyttää rannassaan venettä, toisaalta taas naapureille ei sovi aiheuttaa kohtuutonta ja pysyvää haittaa. Varsinaisia oikeuden ennakkotapauksia kalastusveneen säilyttämisestä mökkirannassa ei ole. Jos välttämättä haluaisi lihottaa juristien lompakkoa, oikeus todennäköisesti ottaisi huomioon, paljonko esimerkiksi mm. maisema-, melu- ja hajuhaittoja veneestä naapurille koituu. Veneen asennolla tuskin olisi merkitystä.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.