Viherpiha

Vuorenkilvet käpristyvät

ViherPiha

Kysymys:

Vuorenkilpieni lehdissä on paljon mustia pilkkuja, ja lehdet käpristyvät sisäänpäin. Onko niissä jokin tauti? Miten niitä hoitaisin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vuorenkilpi, Bergenia, on pääsääntöisesti terve perenna ja säästyy useimmiten niin kasvitautien kuin tuholaistenkin vioituksilta. Erikokoisia ja värisiä laikkuja monivuotisten kukkien lehvästöihin voivat kuitenkin aiheuttaa mm. virus- ja sienitaudit, ravinnepuutokset ja tuhohyönteiset. Esimerkiksi etanat viihtyvät vuorenkilven nahkeiden lehtien suojissa jättäen jälkeensä mustia ulostekasoja. Luteiden imentävioitus saattaa puolestaan aiheuttaa joidenkin perennojen lehtiin voimakkaita laikkuja, ja lehdet voivat jopa käpristyä. Vuorenkilpikasvusto kannattaa keväisin perata vanhoista lehdistä, mikä parantaa kasvuston ilmavuutta. Samalla häviävät mädäntyvissä kasviosissa mahdollisesti pesivät taudinaiheuttajat. Lehvästöä kannattaa myös tarkkailla mahdollisten tuhohyönteisten löytymiseksi. Niihin tepsivät yleisimmät torjunta-aineet kuten Bioruiskute tai Malan. Kevätlannoitus typpipitoisella moniravinteisella lannoitteella sekä säännöllinen kalkitus on myös paikallaan. Vaikka vuorenkilpi onkin vaatimaton kasvualustan suhteen, se kukkii ja kasvaa rehevimmin ravinteikkaassa, kalkkipitoisessa mullassa.

Julkaistu: 1.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.