Viherpiha

Vuohenputken hävitys

ViherPiha

Kysymys:

Myrkkyihin en ole uskaltanut koskea, koska vuohenputkien välissä kasvaa lemmikkiä, akileijaa ja kallio- sekä tavallista kieloa.

Ruohonleikkurilla ei voi ajaa, koska maastossa on paljon kiviä ja korkeuseroja.

Kitkeminen olisi aika työlästä 50 neliömetrin alueelta. Peittäisivätkö heinäkasvustot vuohenputken? Onko muita ehdotuksia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun paikalla on myös suojeltavia taimia, kannattaa kasvattaa sellaisia kasveja, jotka viihtyvät vuohenputkea paremmin. Tällaisia ovat esimerkiksi saksankirveli, tarhapiiskut, koristeraparperi, nauhukset, jättipoimulehti ja auringontähti.

Maasta pitäisi kuitenkin kerätä enimmät vuohenputken juurakot ennen perennojen istuttamista. Aluksi täytyy myös kitkeä isoimmat vuohenputket säännöllisesti.

Toinen konsti on lisätä paikan varjoisuutta. Vuohenputki kärsii esimerkiksi rehevien pensaiden ja puiden alla. Tällaisilla paikoilla menestyvät monet vielä enemmän varjoa sietävät kasvit, kuten saniaiset ja peittokasvit. Niiden sekaan voi istuttaa keväällä kukkivia sipuli- ja mukulakukkia.

Vähimmällä vaivalla pääsee, jos alueen peittää mustalla muovilla. Muovin reuna täytyy kaivaa maan sisään, etteivät peitetyt taimet saa ravintolisää muovin ulkopuolella kasvavilta vuohenputkilta. Juurakot tuhoutuvat yleensä yhdessä kesässä. Siemeniä maasta kyllä löytyy, joten kasvista ei pääse lopullisesti eroon.

Vuohenputkea voi myös torjua professori Toivo Rautavaaran keinolla eli syömällä sitä. Siten kasvia voidaan hävittää vain pieneltä alalta. Tällöin valitaan neliömetrin kokoinen alue, jolta kerätään lehdet joka aamu. Ne ovat silloin herkullisimmillaan kuivattaviksi. Parin viikon kuluttua uusia lehtiä ei enää nouse. Uusia versoja voi tosin levitä alueen ympäristöstä.

Julkaistu: 30.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.