Viherpiha

Vuohenkello leviää liikaa

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Miten saan vuohenkellon pois perennapenkistä? Sitä on muiden kasvien seassa, joten myrkyttäminen hirvittää.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Vuohenkello leviää voimakkaasti sekä juurakolla että siemenistä. Sitä on vaikea saada pois kukkapenkistä, mutta voit kokeilla muutamia keinoja.

Kitke vuohenkelloja jatkuvasti. Silloin juurakot väsyvät ja tuottavat yhä vähemmän versoja. Poimi lisäksi kukinnot pois, jotta kasvi ei pääse siementämään.

Toinen vaihtoehto on vaihtaa maa koko kukkapenkistä keväällä. Erottele kasvit toisistaan, kerää vuohenkellon juurakot huolellisesti pois ja hävitä ne.

Voit kokeilla torjuntaa valikoivasti myös rikkakasvihävitteellä. Glyfosaatti vaikuttaa heikentävästi kasvien juurakkoon, mutta sen käytössä on oltava varovainen, ettei sitä pääse muihin kuin torjuttaviin kasveihin.

Tarvitset kangasrätin, kumihanskat ja ämpärin, jossa on pieni määrä noin 5-prosenttista glyfosaatti-vesi-seosta. Laita kumikäsineet käteen, kostuta rätti nesteeseen ja purista se nahkean kuivaksi. Sivele rätillä vuohenkellon lehtiä. Varo, ettei rätti osu muihin kasveihin. Viikossa vuohenkellot ja niiden juurakot kuolevat.

 

Julkaistu: 28.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.