Meidän Mökki

Voittaako pellavarive mineraalivillan?

Jouko Lommi

Kysymys:

Noin 100 vuotta vanhan talon hirsien välissä on käytetty vuorivillaa. Olen lukenut, että pellavarive olisi parasta materiaalia hirsien välissä. Voinko tilkitä sillä paikkoja, joita linnut ovat repineet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirsiseinän pitää kestää toistuvaa sadevesirasitusta. Lisäksi tuuli aiheuttaa seinärakenteen läpi vuotoilmavirtauksia. Eristeen tulisi voida kuivua sateen jälkeen mahdollisimman nopeasti. Lisäksi eristeen läpi sisätiloihin vuotava ilma tulisi olla mahdollisimman puhdasta ja hengityskelpoista. Nämä vaatimukset pellavarive täyttää paremmin kuin mineraalivilla. Uusissa hirsirakennuksissa eriste on tiiviiden liitosten ansiosta sateelta ja ilmavirtauksilta paremmin suojassa, joten niihin mineraalivillat soveltuvat paremmin. Vanhan hirsitalon tilkitsemiseen suosittelen pellava- tai puukuiturivettä.

Ensin vanha mineraalivillatilke kannattaa poistaa kaikista löysistä nurkka- ja varausliitoksista. Mineraalivillapölyltä tulee suojautua hengityssuojaimella. Pellavarive on kuiturakenteeltaan pidempää kuin mineraalivillat, joten tilkitseminenkin on helpompaa. Uusittu pellavarive toimii kosteusteknisesti puuta vastaavalla tavalla, joten sateen jälkeen kuivuminen tapahtuu samaan tahtiin seinähirsien kanssa.

Saattaa olla niin, että uusikin eriste kelpaa pikkulinnuille, mutta ompahan se terveellisempää sekä linnuille että ihmisille.

Julkaistu: 9.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.