Viherpiha

Voikukat kuriin

Mainos

Millä saan voikukat kuriin? Ne valtaavat koko puutarhatontin. Olen yrittänyt poistoa juurineen ja Radaria, mutta niitä tulee vain lisää. Haluaisin mieluummin apilaa voikukkien tilalle.

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

Voikukan, Taraxacum officinale, torjuminen mekaanisesti kitkemällä vaatii rutkasti kärsivällisyyttä. Kasvin pääjuuri tunkeutuu syvälle maahan, ja katketessaan se versoo nopeasti uusia yksilöitä. Auringonkeltainen kukkija leviää tehokkaasti myös siemenestä. Yksi mykerö voi tuottaa jopa 200 siementä. Höyhenenkevyinä ne leijailevat tuulen mukana pitkiä matkoja ja itävät nopeasti maahan päästyään.Voikukan hävittämiseksi puutarhasta joudutaankin usein turvautumaan mekaanisen torjunnan ohella myös kemikaaleihin. Esimerkiksi Kemiran tuotteista löytyy Nurmikon rikkaruohontuho -niminen valikoiva torjunta-aine, joka hävittää voikukan nurmikolta. Aine vaikuttaa lehtien kautta. Teho on parhain joko keväällä voikukan ollessa nuppuasteella tai heinä–elokuussa.

Julkaistu: 2.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä