Viherpiha

Voikukan torjunta nurmikosta

Mainos

Miten poistan voikukat nurmikolta?


 

Teksti Pertti Rajala

Asiantuntija vastaa:

Voikukka on tyypillinen vanhojen nurmikoiden rikkakasvi. Kun nurmikkoon tulee aukko, ensimmäisten joukossa siihen iskeytyy joko ratamo tai voikukka. Voikukka on hyötynyt ilmaston lämpenemisestä ja vallannut paljon uusia kasvupaikkoja. Kesäkuussa ei voi välttyä saamasta voikukan siemeniä pihalleen joka puolella liihottelevien lenninhaiventen myötä. Yksi voikukan mykerö tuottaa jopa kaksisataa siementä.

Yksi keino voikukan torjumiseksi on pitää nurmikkoheinä tiheänä ja voimakaskasvuisena. Kasvualustan ilmastus ja paikkuukylvö auttavat.

Jos mekaaninen kitkentä muodostuu ylivoimaiseksi, on jäljellä kemiallinen torjunta. Nurmikolla voi käyttää erikoisvalmistetta, joka poistaa vain kaksisirkkaiset kasvit, mutta nurmikasvit eivät vioitu.

Nurmikon voikukkahävitteessä (Toxan) on kolme eri tehoainetta, ja se tehoaa hyvin voikukkaan. Paras teho saadaan aikaisin toukokuussa, kun voikukka ei ole vielä alkanut kukkia. Torjunta voidaan tehdä myös elokuussa, kun siemenet ovat itäneet ja kasvi on tehnyt talvehtivia taimia.

 

Julkaistu: 2.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä