Meidän Mökki

Voiko yksi estää ruoppauksen?

Tapio Korhonen

Kysymys:

Mökkimme edustalla olevan niemen ja saaren väli oli 1970-luvun alussa noin kolmen metrin levyinen ja metrin syvä, mutta nyt se on kaisloittunut. Kaksi rannanhoitokuntaa on luvannut maksaa ruoppauksen, jotta vesi vaihtuisi lahdessa.

Toinen rannanhoitokunta on laittanut ehdoksi yksimielisyyden. Harmiksemme yksi mökkiläinen vastustaa hanketta, koska ruoppauspaikka ei miellytä häntä. Voiko hän jarruttaa projektia, jota kahdeksan puoltaa? Luvatkin on saatu ELY-keskuksesta.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Veneväylän nykytila puoltaa ruoppausta, eikä ELY- keskuksellakaan ollut mitään hanketta vastaan. Toisen, suopeasti asiaan suhtautuvan rannanhoitokunnan kannattaisi laittaa ruoppauslupahakemus vireille paikkakuntanne aluehallintovirastossa.

Jos luvan myöntämisen edellytykset hankkeelle täyttyvät, sille myönnetään vesitalouslupa. Siinä voidaan käsitellä myös ruoppausmassojen läjitys, ellei siitä ole jo erikseen sovittu. Ruoppauksen vastustajat voivat tosin vielä pitkittää hanketta valittamalla luvasta hallinto-oikeuteen. Lupahakemuksen ja mahdollisen valituksen käsittelyyn saattaa vierähtää pari vuotta. Vesitalousluvan ja ruoppauksen maksaa luvan saaja.

Ehkä viisain ja nopein tapa edistää asiaa on yrittää saada vastustamaan ryhtynyt rannanhoitokunta hankkeen taakse enemmistöpäätöksellä.

Julkaistu: 1.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.