Viherpiha

Voiko maata kalkita liikaa?

Voiko maata kalkita liikaa?

ViherPiha

Kysymys:

Voiko maata kalkita liikaa? Miten maan happamuus määritellään? Olen levittänyt aarin alueelle multaa noin 10 kuutiota ja kalkkia 240 kiloa, eikä minulla ole aavistustakaan maan happamuudesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Summanmutikassa ei saisi kalkita eikä lannoittaa. Viljelyn alkaessa olisi syytä ottaa maasta näytteet, joiden perusteella saa laboratoriosta tiedot maan pH:sta eli happamuudesta, ravinnetaloudesta ja maaperän rakenteesta. Samalla saa ohjeet lannoitusta ja kalkitusta varten. Kokemuksen karttuessa näkee jo kasvien viihtymisestä ja määrättyjen rikkakasvien esiintymisestä melko tarkkaan nämä asiat.

Jos lähistöllä on puutarhoja, voit kysellä, onko joku heistä tutkituttanut maansa hiljattain. Kovin suuria vaihteluja ei yleensä ole lähekkäisillä paikoilla, ellei sitten jo omin silmien näe eroja maaperässä ja kasvien kasvussa.

Laboratoriosta kannattaa pyytää tutkimushinnat ja ohjeet näytteiden lähettämisestä. Sopivaa perustietoa saat kirjasta Suomalainen viherpiha, jossa on ammattilaisten ohjeita pihanhoitoon. Maa-analyysejä tekevät esimerkiksi Hortilab, Vaasantie 41, 64200 Närpiö, www.hortilab.fi sekä Viljavuuspalvelu, PL 500, 50101 Mikkeli, viljavuuspalvelu.fi.

Pentti Alanko

Julkaistu: 26.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.