Viherpiha

Virpiangervon hoitoleikkaus

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Mikä on oikea tapa leikata virpiangervopensaita? Taloyhtiössämme on istutettu virpiangervopensaita rajaamaan talojen ja yhteisten pihojen reunoja. Istutus on tehty keväällä 2001. Pensaat on leikattu joka syyskuu 60-70 sentin korkeuteen. Koskaan ne eivät ole kukkineet.

Näytä vastaus

Vastaus:

Virpiangervopensaita leikataan harventamalla vanhoja ja vioittuneita versoja. Poistettavat versot katkaistaan 10 sentin korkeudelta. Muotoon leikkaaminen 70 sentin korkeudelta tekee pensaista luutamaisia, eikä siksi ole suositeltavaa tälle kasville. Mikä pahinta, kasvin suurin kauneusarvo eli kukinta menetetään kokonaan.

Oikea leikkuuaika on keväällä ennen lehtien puhkeamista, jolloin kasvi hyötyy eniten leikkauksen elvyttävästä vaikutuksesta. Syysleikkaus ei ole suositeltavaa.

Jos pensas on hyvin ränsistynyt ja hoitamaton, se voidaan ääritapauksessa nuorentaa leikkaamalla kaikki oksat alas maata myöten.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 21.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.