Viherpiha

Villiviinin siirto

Julkaistu: 6.7.2006

Kysymys:

Miten ja milloin voin siirtää villiviinin?
Näytä vastaus

Vastaus:

Säleikkö- ja imukärhivilliviinit kuten muutkin puuvartiset kasvit siirretään lepotilaisina. Se tarkoittaa, että kasvissa ei ole vihreitä lehtiä. Siirtoajankohtana parhaita ovat siis aikainen kevät tai myöhäinen syksy.
Villiviinin siirto on hieman konstikasta, etenkin jos versot ovat kasvaneet korkealle. Lieneekin viisainta ja siirron kannalta helpointa, kun köynnöksen leikkaa 10–15 sentin korkeudelta alas.
Valmistele tuleva istutuspaikka ennen siirtoa. Kaiva suuri kuoppa ja laita pohjalle hyvää multaa tai maatunutta kompostia. Yritä saada mukaan mahdollisimman suuri juuripaakku ja katkaise paksut juuret saksilla poikki. Laita kasvi uuteen istutuskuoppaan ja täytä ylimääräinen tila hyvällä mullalla. Tiivistä kastelemalla. Kastelu on tärkeää etenkin keväällä tehdyn siirron jälkeen, sillä vahingoittuneet juuret eivät kykene tehokkaasti imemään vettä maasta.
Anna Aho

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.