Viherpiha

Villiviinin leikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Villiviinimme kasvaa terassin reunassa puusäleikössä. Nyt haluaisin leikata sitä, jotta se olisi ensi kesänä siistimpi ja jotta saisin ohjattua sen säleikön toiselle puolle. Milloin on oikea aika leikata? Voinko leikata alas asti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paikalleen kotiutunutta villiviiniä leikataan keväällä versoja harventaen. Näin kasvusto saadaan pysymään tasaisen peittävänä, ilmavana ja terveenä. Voit typistää mielestäsi väärään paikkaan kasvaneet versot ja ohjata uusia sinulle mieluisiin suuntiin.

Villiviinin alasleikkaus on radikaali toimenpide, joka järkyttää kasvin tasapainoa. Paikalleen hyvin kotiutunut kasvi saattaa hyvinkin lähteä uuteen kasvuun sen jälkeen, mutta aina näin onnekkaasti ei käy. Alasleikkausta ei saa tehdä syksyllä, sillä keväällä kasvilla on paremmat mahdollisuudet toipua rajusta toimenpiteestä. Jos päädyt villiviinin alasleikkaukseen, suosittelen, että säästät ainakin muutamia nuorimpia versoja varmistuksena siitä, että kasvi alkaa kasvaa vielä alasleikkauksen jälkeenkin.

Julkaistu: 3.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.