Viherpiha

Viiruhelpi valtaa kukkapenkin

Viiruhelpi valtaa kukkapenkin

ViherPiha

Kysymys:

Ostamamme talon kukkapenkissä ja isona yksittäisenä ryhmänä nurmikolla kasvaa viiruhelpi. Varmaa tunnistusta ei ole tehty, mutta kasvi on raidallinen istutettu heinäkasvi. Perennapenkin muut kasvit ovat ahtaalla ja näky on epäsiisti. Nurmikollakin se valtaa yhä suurempaa aluetta. Miten viiruhelpin saisi poistettua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Viiruhelpi, Phalaris arundinacea ’Picta’, on raikas koristeheinä, joka sopii niin perennapenkin piristykseksi kuin koristeallasryhmiin ja rantakasvillisuudeksi. Kasvin huonona puolena on taipumus vallata kasvutilaa heikommiltaan. Leviämisen estämiseksi viiruhelpin kasvutila olisikin hyvä rajata reunoiltaan esimerkiksi juurimatolla tai vastaavalla. Villiintyneen kasvuston poistaminen perennaryhmästä vaatii kukkapenkin täydellisen saneeraamisen. Kasvit nostetaan ylös joko keväällä tai syyskesällä. Multa kitketään huolellisesti, ja myös uudelleen istutettavien perennojen juuristo puhdistetaan mahdollisista viiruhelpin juurista. Nurmikolta ei-toivottu koristeheinä väistynee uutteran leikkaamisen seurauksena.

Julkaistu: 17.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.