Viherpiha

Viinirypäleen tuholaiset

ViherPiha

Kysymys:

Beta’-viinirypäleen varsissa on ruskeita pieniä koppiaisia. Mitä ne ovat ja aiheuttavatko ne kasville haittaa? Miten saan ne pois, etteivät ne leviä ’Zilga’-viiniköynnökseen? Osa koppiaisista on vielä eläviä ja pieniä, 3-4millin pituisia. Osa on saanut aivan kuin kilven päälleen. Kun sen rikkoo, sisällä on vaaleaa "hahtuvaa". Kuori muistuttaa siiran kuorta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvailunne perusteella kysymyksessä on kilpikirva. Aikuiset kirvat eivät liiku lainkaan, vaan ne pysyvät vain paikoillaan kasvinesteitä imien. Kilpikirva on erittäin hankala torjuttava. Aikuisia paikoilleen liimautuneita tuholaisia voi yrittää varovasti irrottaa terävällä veitsellä.

Toukka-asteella oleviin kilpikirvoihin tehoavat torjunta-aineet kuten Bio-Kill, Malan tai Malasiini. Pahasti saastuneita versoja kannattaa leikata pois ja hävittää viemällä kaatopaikalle.

Teija Heinonen

Julkaistu: 12.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.