Viherpiha

Viiniköynnös muoviruukussa

ViherPiha

Kysymys:

Minulla on lämpimässä viherhuoneessa viiniköynnös 45 x 45 sentin altakastelevassa muoviruukussa. Kahtena vuonna köynnös antoi rypäleitä, mutta enää pariin vuoteen satoa ei ole saatu. Onko astia sopiva viiniköynnökselle? Millaista multaa, kastelua ja lannoitusta viiniköynnös vaatii? Pitääkö kasvia leikata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Viiniköynnös viihtyy parhaiten ravinteikkaassa, humuspitoisessa mullassa ja suuressa ruukussa, jossa voimakaskasvuisella juuristolla on tilaa levittäytyä. Kasvatusastia on todennäköisesti käymässä liian ahtaaksi, joten ruukku kannattaa keväällä vaihtaa astetta suurempaan. Viiniköynnöksen kasvua ohjaillaan leikkausten avulla. Yhteen köynnökseen jätetään pääsääntöisesti 2-3 päärankaa, joista kasvavia sivuversoja sekä harvennetaan että typistetään voimakkaasti vuosittain juuri ennen talven tuloa. Viiniä leikataan myös kesällä. Kun rypäleiden muodostuminen alkaa, yhtä sivuversoa kohden jätetään kypsymään korkeintaan kaksi rypäleterttua. Kasvukaudella viiniköynnös tarvitsee runsaasti vettä ja kohtuullisesti ravinteita. Sekä kevätlannoitteeksi että kesän täydennyslannoitteeksi sopivat moniravinteiset typpipitoiset seoslannoitteet. Ravinteet on yksinkertaisinta liottaa veteen ja tarjoilla kastelun yhteydessä. Elokuussa annettu fosfori-kaliumpitoinen syyslannoite edesauttaa kasvuston tuleentumista. Viiniköynnös talvehtii parhaiten noin +5 asteen lämpötilassa. Viherhuoneen lämpötila kannattaakin laskea talven ajaksi hieman normaalia viileämmäksi, jos se muiden kasvien kannalta on mahdollista.

Julkaistu: 21.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.