Viherpiha

Viiniköynnös ja home

Viiniköynnös ja home

Pertti Rajala

Kysymys:

Onko köynnöksessäni jalohometta? ’Beta’-viiniköynnöksessäni on jo useina vuosina ollut loppukesällä mustaa pölyä. Se ei tunnu haittaavan köynnöstä, ja marjat ovat makeita, vaikkakin syksyllä jo mustia päältä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Viiniköynnöstä vaivaavat eniten harmaahome ja härmä. Harmaahome tekee harmahtavaa, joskus hiukan tummaa pölyn näköistä hometta lehdille ja rypäleiden pinnalle. Harmaahome on kesällä hankala viiniköynnöksen kasvitauti, mutta myöhemmin se muuttuu "jalohomeeksi" rypäleissä jalostaen rypäleen sokereita. Härmäsieni on valkeahkoa itiöpölyä lehden pinnalla. Se on haitallinen kasvitauti. Sen lisäksi on useita tummia itiöitä muodostavia mikrosieniä, joita kutsutaan nokihärmäksi. Mikrosieniä muodostuu helposti varsinkin, jos kasvissa on kirvoja, kemppejä tai kaskaita, joiden sokeripitoinen uloste luo hyvän kasvualustan sienille.

Pertti Rajala

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.