Viherpiha

Viiniköynnöksen leikkaus ja talvetus

Viiniköynnöksen leikkaus ja talvetus

Teija Heinonen

Kysymys:

Miten leikkaan 5-vuotiaan viiniköynnöksen? Kasvihuoneeni on maapohjainen, joten se jäätyy. Miten suojaan köynnöksen talveksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Viiniköynnös voidaan leikata monella tapaa. Leikkaustapaan vaikuttaa montako päärankaa siinä on, ja mihin muotoon sitä on ensimmäiset vuodet kasvatettu.

Kesän aikana kasvaneita versoja sekä karsitaan että typistetään vuosittain voimakkaasti. Heikot oksat poistetaan kokonaan, ja vahvoihin jätetään vain 2–6 silmua versoa kohden. Paras ajankohta viiniköynnöksen leikkaamiselle on juuri ennen talven tuloa, versojen tuleennuttua. Mikäli leikkaus jää kevääseen, se tehdään nestevuodon välttämiseksi jo helmikuussa.

Kasvihuoneessa kasvavan viiniköynnöksen juuriston ja tyven talvisuojaksi voi kasata kuivia lehtiä, turvetta tai havuja, kun maa on kevyesti routaantunut. Talven kylmimpien kuukausien ajaksi versot kiedotaan pakkaspeitteeseen.

 

Julkaistu: 31.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.