Viherpiha

Viherkasvit parvekkeella syksyyn?

Visa Lipponen

Kysymys:

Illat alkavat viiletä, mutta minulla on edelleen parvekkeella kaktuksia, raatokukkia, juoruja, rönsyliljoja ja anopinhampaita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kullakin huonekasvilla on omat lämpötilasuosituksensa, toiset kestävät paremmin viileää kuin toiset. Pääsääntöisesti kesän ulkona olleet kasvit sopeutuvat viileneviin öihin, eikä niitä ole pakko ottaa ulkoa sisälle ennen kuin yölämpötila laskee pakkasen puolelle. Kaksinkertaisen hallaharson alla ne selviävät jopa muutaman asteen yöpakkasista. Minä pidän kasveja ulkona niin pitkään kuin suinkin mahdollista. Siinä on kuitenkin yksi haittapuoli. Jotkin kasvit – esimerkiksi juorut – innostuvat sisälle lämpimään tuotuina kasvamaan, ja syksyn pimeydessä kasvu on usein venähtänyttä. Juoruja se ei varsinaisesti haittaa, koska ne on helppo leikata kauniiksi, mutta pallomaisilla ja pylväsmäisillä kaktuksilla tällainen kasvu rumentaa niiden ulkonäköä. Pyrinkin mehikasveilla aina siihen, että niiden multa kuivuu mahdollisimman nopeasti sisälle tuonnin jälkeen. Sen jälkeen pidän kasvit mahdollisimman kuivina, jotta ne eivät reagoisi lisääntyneeseen lämpöön ja alkaisi kasvaa. Mikä tahansa pohjalämpö, esimerkiksi pesutuvan lattialämmitys, nopeuttaa mullan kuivumista. Visa Lipponen

Julkaistu: 22.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.