Meidän Talo

Viheliäinen tunkeilija

Irmeli Markkula

Kysymys:

Huomasimme kauhuksemme, että perheemme juniorin huoneessa liikkuu pieniä ötököitä. Niitä löytyi ainakin runkopatjan taitteista. Patjasta löytyi myös mustia pilkkuja, joiden arvelimme olevan ötököiden jätöksiä.

Tunnistimme ötökän luteeksi. Sitten alkoikin kova asunnon tutkiminen, ja tulos oli, että tunkeilijoita löytyi myös omasta makuuhuoneestamme.

Suihkutimme huoneisiin puutarhamyymälästä saatavaa torjunta-ainetta. Juniorin  sängyn kärräsimme suoraan kaatopaikalle, ja oman sänkymme patjat veimme saunaan pitkäksi aikaa. Pyykkäsimme myös kaikki vaatteet ja tekstiilit, joille vesipesu oli sallittu. Tämän ensiavun jälkeen ötököitä ei ole näkynyt.

Onkohan tämä torjunta riittävä? Ötökäthän ovat voineet tulla myös naapurista, sillä asumme rivitalossa. Miten voimme estää luteiden tunkeutumisen meille uudelleen?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Lude oli 1950-luvulle asti yleinen syöpäläinen, mutta harvinaistui sitten. Nyt lude on yleistynyt uudelleen. Lude on ongelma suurissa kaupungeissa ja varsinkin paikoissa, joissa yövytään lyhytaikaisesti, kuten hotellit ja laivat. Matkustajat voivat saada matkalaukkuunsa ei-toivottuja tuliaisia. Lude voi levitä putkistoja sekä tuuletus- ja kaapelikanavia pitkin huoneistosta toiseen. Se leviää myös sänkyjen ja vuodevaatteiden avulla. Päivisin lutikka piileskelee muun muassa vuoteissa ja lattia- ja ovilistojen rakosissa. Ludenaaras elää noin 6-8 kuukautta ja munii 200–300 munaa. Yöllä aikuiset ja toukat imevät verta ihmisistä. Usein imentä aiheuttaa kutiamista, turvotusta tai paukamia. Tummat pistemäiset ulosteläikät ovat merkki luteiden oleskelusta. Luteiden torjuminen voi olla työlästä. Lude ei kestä pakkasta, täysikasvuiset luteet kuolevat kahdessa tunnissa -17 asteessa ja yhdessä tunnissa -18 asteessa. Huonetilojen siisteys on tärkeää; erityisesti pitää muistaa sängyn rakenteiden imurointi ja imurin pölypussin hävittäminen heti imuroinnin jälkeen. Luteiden olinpaikkoja sumutetaan kevyesti pyretriiniaerosolilla, jolloin ne saadaan liikkeelle. Luteet torjutaan ruiskuttamalla pyretroidiruiskutteilla; yleensä tarvitaan useita peräkkäisiä käsittelyjä. Rivitalossa luteet siirtyvät herkästi asunnosta toiseen, siksi ammattilaisten olisi hyvä käsitellä koko rivitalo samalla kertaa. Lämpökäsittely (+ 55 °C, 10 tuntia) riittää luteen tuhoutumiseen. Tekstiileissä pesu hävittää niin ikään kaikki luteen kehitysasteet.

Julkaistu: 7.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.