Meidän Mökki

Vesijättömaan lunastus huolestuttaa

Tapio Korhonen

Kysymys:

Mökkimme edessä on vesijättömaa, jota emme ole lunastaneet. Voiko hankala naapurimme ostaa sen meitä kuulematta? Voimme ostaa vesijätön, jos on pakko, mutta emme halua naapurin lunastavan sitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vesijättömaa on syntynyt joko järvenlaskun tai maan kohoamisen seurauksena. Otaksun, että mökkinne edustalla oleva maa on jälkimmäistä.

On mahdollista, että naapurinne pystyy lunastamaan vesijättömaan, jos hän niin haluaa. Hän voi tehdä ostotarjouksensa myös teitä kuulematta. Kaupanteon jälkeen alueesta muodostetaan lohkomistoimituksessa itsenäinen kiinteistö, jota ette enää voi lunastaa itsellenne.

Jos vesialue vesijättömaineen on yhteisomistuksessa, teillä on mahdollisuus estää kauppa. Myynnistä päättävät yhteisalueen osakkaat osakaskunnan kokouksessa, josta tiedotetaan osakkaille. Kuulutus kokouksesta saatetaan julkaista myös paikkakunnalla leviävässä sanomalehdessä. Kokouskutsussa on mainittava käsiteltävät asiat, kuten esimerkiksi vesijätön ostotarjous. Jos ette ole osakas, jää tiedonsaantinne ostotarjouksesta sattuman varaan. Siinä tapauksessa teille lienee varminta, että laitatte itse vireille vesijätön lunastustoimituksen maanmittaustoimistossa.

Miten lomailunne sitten muuttuu, jos naapuri pystyisi ostamaan vesijättömaan tonttinne ja vesirajan välistä? Ei mitenkään, jos naapuri pitää alueen luonnonvaraisena. Mahdollista kuitenkin on, että hän tekee siitä vaikka oman uimarannan uimakoppeineen. Käyttämättömän alueen aitaaminen ilman syytä on kiellettyä.

Julkaistu: 16.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.