Viherpiha

Vesialtaiden korjaus

Puutarhuri

6.9.2011

Kysymys:

Miten kohennan altaat? Uuden kotimme pihalla on kaksi hoitamatonta lampea, jotka ovat kumpikin alaltaan 30–40 m2. Toisessa on allasmuovi ja toisessa ei. Pumppua ei ole. Muovitetussa lammessa ei pysy vesi. Toisessa lammessa vesi pysyy, mutta haisee todella pahalle.  

Vastaus:

Suosittelen vesialtaiden perusteellista saneeraamista. On hyvä myös miettiä, onko mielekästä säilyttää molemmat altaat. Kannattaisiko uusia pelkästään toinen ja pitää se jatkossa hyvässä kunnossa? Etenkin suurten vesialtaiden ylläpito on aikaa vievää ja haastavaa apukeinoista ja -laitteista huolimatta. Tosin hyvin tehty koristeallas suihkuineen on puutarhan kiistaton katseenvangitsija.

Tilannetta näkemättä on vaikea antaa ohjeita vaativaan työhön. Paikan päällä kannattaakin käyttää asiantuntijaa, jotta saneerausprojekti varmasti onnistuu. Koristealtaiden hoitoon ja puhdistamiseen tarkoitettuja levänpoistoaineita, allasveden hapettajia ja kirkastajia, fosfaatin alentajia, biopuhdistimia, ilmastointilaitteita, vedenpinnan puhdistajia, lietteen poistajia ja muita tarvikkeita maahantuovat muun muassa Habitec ja Ogashi. Tuotteita myyvät erikoisliikkeet ja jotkut verkkokaupat netissä.

Teija Heinonen