Viherpiha

Verivaahteran väri

ViherPiha

Kysymys:

Mistä johtuu verivaahteran lehtien väri? Ottaako puu lehtivihreän silti talteen talveksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Väri johtuu lehtien sisältämistä väriaineista. Yleensä vallitsevana on lehtivihreä eli klorofylli. Toisinaan kuitenkin löytyy yksilöitä, joilla on kirjava, punainen tai keltainen lehtien väri. Joskus löytyy myös aivan valkolehtisiä siementaimia, joilta puuttuu lehtivihreä kokonaan. Ne kuolevat ennen pitkää, sillä ne eivät kykene yhteyttämään.

Punalehtisellä ’Schwedleri’-verivaahteralla lehtivihreän on peittänyt jokin punainen väriaine. Nykyisin verivaahteraa ei enää juuri viljellä.

Yleisempiä ovat hyvin voimakkaan punalehtiset lajikkeet, kuten hurmevaahtera (lajike ’Faassen’s Black’) ja orleanssinvaahtera (lajike ’Crimson King’). Näitä tosin yleisesti virheellisesti kutsutaan verivaahteroiksi.

Puuvartisten kasvien lehtien syysvärin eli ruskan saa aikaan päivän lyheneneminen ja öiden viileneminen. Silloin lehtivihreä eli klorofylli hajoaa ja muut väriaineet tulevat esille. Värittyminen johtuu useista muistakin syistä, kuten lehtien sisältämien sokerien hajoamisesta. Auringon valon voimakkuus, öiden kylmyys ja syksyn sateisuus vaikuttavat syysväreihin ja niiden voimakkuuteen. Sen vuoksi lehtien syysvärit ja niiden voimakkuus ovat erilaisia vuosittain samassakin puussa.

Pentti Alanko

Julkaistu: 1.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.